c S
Dnevne novosti

Čelnici Europskog parlamenta upozoravaju na moguć izborni uspjeh populista

17.04.2014 07:10 STRASBOURG, 16. travnja 2014.(Hina/AFP), Uspjeh populista i drugih euroskeptika na europskim izborima u svibnju zaprijetio bi napretku Unije i mogao bi čak potaknuti "kaos i rat", upozorili su u srijedu čelnici glavnih političkih skupina u Europskom parlamentu.

"Siguran sam da će se Europa, podlegne li sirenskom zovu populista i euroskeptika, vratiti u kaos i u rat", upozorio je Francuz Joseph Daul, čelnik konzervativnih zastupnika, na raspravi posvećenoj poukama Prvog svjetskog rata, u prigodi stote obljetnice njegova početka.

"Mnogi kažu da treba prekinuti europsku integraciju, ali to znači uzmaknuti. Europa u više brzina također znači uzmak. Godine 1914. takav pristup velesila gurnuo nas je u katastrofu", rekao je zastupnik iz Alzasa, istaknuvši da je "Europa više od običnog zbroja država".

"Europa će biti osjetljiva na nacionalističke napade ako ostane na suradnji između država", dodao je čelnik socijalista, Austrijanac Hannes Swoboda. "Nacionalizam će nas stajati socijalnog mira, napretka i međunarodnog povjerenja", dodao je.

"Smeta mi što se Europljani boje borbe, što se osjećaju bespomoćni pred euroskeptičnim ideologijama, kako lijevim tako i desnim", požalio se zastupnik zelenih Daniel Cohn-Bendit. "Imajte više osjećaja za zajednički europski interes i ne tucite se za zaštitu nacionalnih interesa!", poručio je Cohn-Bendit zastupnicima sljedećeg saziva parlamenta.