c S
Dnevne novosti

EP za jačanje sankcija protiv Rusije

18.04.2014 07:08 BRUXELLES/STRASBOURG, 17. travnja 2014.Hina, Europski parlament u četvrtak je u Strasbourgu izglasao pravno neobvezujuću rezoluciju u kojoj ističe da EU mora pojačati sankcije protiv pojedinaca u Rusiji i biti spremna za nametanje ekonomskih sankcija Moskvi.

Parlament je izrazio duboku zabrinutost zbog pogoršavanja situacije i krvoprolića u istočnoj Ukrajini te zatražio od Rusije da odmah prestane podupirati nasilne separatiste i naoružane milicije, koje predvode ruske oružane snage, te da povuče svoju vojsku s istočnih granica Ukrajine.

U rezoluciji se kaže da EU mora biti spremna u svakom trenutku uvesti ekonomske sankcije Rusije. Također se daje potpora privremenim ukrajinskim vlastima "koje imaju pravo upotrijebiti sva vojna sredstva za ponovno preuzimanja nadzora nad svojim teritorijem" te da Ukrajina "ima pravo na samoobranu na temelju osnivačke povelje UN-a".

Zastupnici su izrazili nadu da će četverostrani pregovori u Ženevi, u kojima sudjeluju Sjedinjene Države, EU, Rusija i Ukrajina, dovesti do diplomatskog rješenja krize.