c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo pokrenulo više postupaka zbog sumnje u sukob interesa

18.04.2014 07:20 ZAGREB, 17. travnja 2014.(Hina), Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici je donijelo odluku o pokretanju postupka odlučivanja o sukobu interesa u predmetima saborskog zastupnika Josipa Salapića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma i njegovih zamjenika Jure Šundova i Anđelke Visković.

Saborski zastupnik Josip Salapić bio je član Nadzornog odbora Bizovačkih toplica, što ne osporava, no opovrgava da je za to primao naknadu. Stoga Povjerenstvo pokreće postupak kako bi utvrdilo koliko je dugo bio član NO-a i je li primao naknadu i u kojem iznosu. Povjerenstvo je pokrenulo postupak u slučaju Bandića jer je on u prošlom mandatu, od 2009. do 2013., uz plaću primao i dodatnu naknade, među ostalim i kao predsjednik Turističke zajednice Grada Zagreba, što nije dopušteno prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

U slučaju bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma Povjerenstvo pokreće postupak jer nakon prestanka mandata (2009. do 2013.) nije predao izvješće o imovinskom stanju, što predstavlja kršenje zakona. Kerumu su već i ranije u nekoliko navrata izricane sankcije zbog nedostave izvješća o imovinskom stanju, rečeno je na sjednici. Povjerenstvo također pokreće postupak u slučaju Kerumova tadašnjeg zamjenika Jure Šundova, koji je bio član skupštine trgovačkih društava u vlasništvu grada Splita i za to primao naknadu.

I u slučaju tadašnje zamjenice splitskog gradonačelnika Anđelke Visković pokreće se postupak odlučivanja o sukobu interesa jer je za obavljanje dužnosti u Turističkoj zajednici grada Splita primala naknadu. Povjerenstvo neće pokrenuti postupak u predmetu bivšeg ministra unutarnjih poslova i sadašnjeg čelnika oporbenog HDZ-a Tomislava Karamarka jer je prenio vlasničke udjele u trgovačkim društvima još 2006. i nema upravljačke funkcije u njima, pa stoga ne proizlazi da je kršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Također je utvrđeno da u Košarkaškom klubu Zagreb nije primao naknadu.

Saborskom zastupniku Ivanu Račanu Povjerenstvo je izreklo novčanu kaznu u visini od 6.000 kuna, plativu u dva jednaka mjesečna obroka, jer nije na vrijeme prenio upravljačka prava nad tvrtkom Maksima komunikacije. Račan je to bio dužan učiniti kad je postao saborski zastupnik 2011, ali je to učinio tek u ožujku prošle godine.

U predmetu bivšeg zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Šanteka, koji je Povjerenstvo naslijedilo, utvrđeno je da mu se ne može izreći sankciju jer Povjerenstvo mora postupati po aktualnom, a ne po starom zakonu. Naime, Šantek je 2004. i 2005. primao naknadu iz županijskog proračuna za javne dužnosti i tako nepripadno ostvario prihod veći od 87.000 kuna. Šantek, koji je osobno došao na sjednicu Povjerenstva, rekao da je tek nakon promjene vlasti saznao kako je to nezakonito i da ga na to pravnici u županiji nisu upozorili. Ustvrdio je da se radi o političkom podmetanju kako bi ga se ušutkalo i nejasnom zakonu zbog kojega trpi štetu.

U razdoblju od 2004. do 2005. godine dobivao je naknadu od županijske Skupštine iako je bio plaćen kao zamjenik tadašnjeg župana Đure Brodarca. Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković rekla je kako je i tada bilo propisano da se ne smiju dobivati dodatne naknade uz plaću, no Povjerenstvo ne može kazniti Šanteka jer mora raditi po sadašnjem zakonu. "Zato je odluka deklarativna i kao upozorenje ostalima. Neki dužnosnici ne znaju ni danas za te zakonske odredbe", rekla je Orešković.