c S
Dnevne novosti

Kaznena prijava protiv bivšeg vodstva NKBM zbog poslova u Hrvatskoj

18.04.2014 07:10 LJUBLJANA, 17. travnja 2014.Hina, Slovenska policija potvrdila je u četvrtak da je specijaliziranom državnom tužiteljstvu podnijela kaznenu prijavu protiv 12 osoba u vezi s malverzacijama u Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM), drugoj najvećoj banci u državi, a veliki dio prijave odnosi se i na poslove u Hrvatskoj.

Riječ je o zaključivanju istrage pokrenute prije dvije godine oko kaznenih djela zloporabe položaja i prava u vrijeme kad je banku vodio bivši direktor Matjaž Kovačič. Dobar dio kaznene prijave odnosi se na poslove te banke u Hrvatskoj, gdje je NKBM ušla u velike poslove s kupnjom zemljišta na kojima su trebali biti sagrađeni objekti, do čega nikad nije došlo, piše u četvrtak mariborski dnevni list "Večer".

Riječ je o financiranju tvrtki koje su se u ime NKBM-a bavile nekretninskim poslovima na području Zagreba, u Dalmaciji i Slavoniji, preko tvrtke Multiconsult koja je kasnije preimenovana u KBM Projekt. Pri tome je NKBM kupovao uglavnom manja lokalna poduzeća koja su netom prije preuzimanja kupovala terene, i to financijskim sredstvima koje im je kreditom dao NKBM, piše "Večer".

U istrazi je u NKBM-u zaplijenjena i dokumentacija koju je tadašnji direktor Kovačič slao u kabinet tadašnjeg premijera Janeza Janše, piše list. Poslovi s nekretninama bili su vrlo rizični. Zato je NKBM, što je potvrdila kasnija revizija, na njima izgubio, novac je završio u privatnim džepovima, a na kupljenim zemljištima nikad se nije ništa sagradilo.

Prema nalazima kriminalista, Multiconsult je za zemljišta i nekretnine plaćao mnogo više od tržišne cijene, a preplaćeni iznosi završili su na računima pojedinaca, tvrdi "Večer" koji se poziva na neslužbene podatke iz istrage. Govori se o 28 milijuna eura za koje je banka tako oštećena, pa u slučaju osuđivanja osumnjičenima prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.