c S
Dnevne novosti

Mustaču istražni zatvor, bit će još uhidbenih naloga

22.04.2014 07:14 ZAGREB, 18. travnja 2014.(Hina), Sud u Njemačkoj odlučio je u petak da bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač suđenje čeka u istražnom zatvoru blizu Muenchena, objavio je u petak HRT i dodao kako Njemačka priprema i nove uhidbene naloge.

Istražni sudac Saveznog vrhovnog suda u Karlsruheu odlučio je da izručeni Mustač ide u istražni zatvor u Stadelheimu, nedaleko od Muenchena, a HRT je neslužbeno doznao iz Njemačke da se Hrvatskoj pripremaju novi europski uhidbeni nalozi. Očekuje se da optužnica protiv Mustača bude podignuta na ljeto, a da suđenje počne u jesen.

Budući da u Njemačkoj vrijedi zakon o ubrzanju procesa, sud i državno odvjetništvo moraju djelovati što brže pa je moguće da se u zadanom roku sve i obavi, rekla je Mustačeva odvjetnica Daniela Dopf u Dnevniku HTV-a. U priopćenju Glavnog državnog odvjetništva pri njemačkom Saveznom vrhovnom sudu rečeno je da je 72-godišnji hrvatski državljanin Zdravko M. izručen Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga jer je osumnjičen da je pružao pomoć pri ubojstvu jugoslavenskog oporbenog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kraj Muenchena.

On je djelovao i kao nalogodavac već izručenom Josipu Perkoviću koji je logistički pripremao Đurekovićevo ubojstvo. Perković je bio vodeći časnik Krunoslavu Pratesu koji je zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića 2008. na sudu u Muenchenu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, dodaje se. Hrvatski Vrhovni sud u utorak je odobrio Mustačevo izručenje zbog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. Mustač je u zagrebačkoj zračnoj luci predan njemačkim vlastima i u pratnji njemačkih policajaca otputovao u Muenchen Lufthansinim zrakoplovom.