c S
Dnevne novosti

Tusk poziva na stvaranje energetske unije EU-a

22.04.2014 07:08 BRUXELLES, 22. travnja 2014.(Hina/Reuters), Europska unija mora stvoriti energetsku uniju kako bi osigurala opskrbu plinom jer je Europa zbog sadašnje ovisnosti o ruskoj energiji slaba, napisao je poljski premijer Donald Tusk u članku objavljenom u Financial Timesu.

Rusija, koja osigurava oko trećine potreba EU-a za plinom i naftom, izazvala je aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima najveću krizu u odnosima sa Zapadom od završetka Hladnog rata. "Bez obzira na to kako se kriza u Ukrajini bude razvijala, jedno je sigurno: prevelika ovisnost o ruskoj energiji čini Europu slabom", napisao je Tusk.

On je podsjetio da Europska unija stvara bankarsku uniju i da zajednički kupuje uranij za svoje nuklearne centrale, te naglasio da bi isti pristup trebala imati i prema ruskom plinu. "Stoga predlažem energetsku uniju. To će vratiti Europsku zajednicu njezinim korijenima", istaknuo je Tusk.

Tusk je napisao da bi u sklopu takve unije trebalo osnovati jedinstveno europsko tijelo koje bi kupovalo plin za cijelu 28-članu Uniju, te da bi EU trebao uspostaviti "mehanizam solidarnosti" kojim bi se pomoglo svakoj zemlji članici koja bi iz bilo kojeg razloga ostala bez opskrbe plinom.