c S
Dnevne novosti

EU daje šansu Ženevi prije novih sankcija Rusiji

23.04.2014 07:08 BRUXELLES, 22. travnja 2014.(Hina/Reuters), Europska unija se zasad suzdržava od uvođenja novih sankcija Rusiji zbog njezinih poteza u Ukrajini kako bi vidjela provodi li se prošlotjedni sporazum iz Ženeve, objavili su u srijedu europski diplomati.

Europski ministri vanjskih poslova dogovorili su se 14. travnja da će proširiti listu 33 ruska dužnosnika kojima su ukinuli vize i zamrznuli imovinu zbog njihove uloge u pripojenju Krima u veljači. No, iako dužnosnici već imaju nova imena koja bi mogla biti dodana na listu, takva odluka još nije donesena.

Diplomati kažu da je razlog tomu što Unija želi još vremena kako bi se uvjerila hoće li se sporazum iz Ženeve provesti. "Još uvijek razmišljamo o tome da ženevskom sporazumu damo još malo vremena", rekao je neimenovani diplomat. Michael Mann, glasnogovornik šefice europske diplomacije Catherine Ashton, rekao je da Unija radi na proširivanju liste sankcioniranih ruskih dužnosnika.

"Sve što će se događati u vezi sa sankcijama ovisit će o stanju na terenu u Ukrajini", istaknuo je. Dužnosnici EU-a nisu rekli koliko vremena će dati ženevskom sporazumu prije nego sankcije ponovno dođu na dnevni red. Američka vlada u ponedjeljak je objavila da će "u idućih nekoliko dana" odlučiti o uvođenju dodatnih sankcija ako Rusija ne ispuni svoju obveze u primjeni sporazuma.