c S
Dnevne novosti

TI: institucije EU-a podložne korupciji

25.04.2014 07:08 BRUXELLES, 24. travnja 2014.Hina, Institucije Europske unije podložne su korupciji, zbog nedostataka i slabe provedbe etičkih pravila, transparentnosti i financijskog nadzora, glavni je zaključak Transparency Internationala (TI), koji je u četvrtak objavio prvi put izvješće o korupciji i nepravilnostima unutar europskih institucija.

U izvješću od 250 stranica analiziran je rad 10 europskih institucija na čemu je TI radio devet mjeseci. TI pohvaljuje sustav koji je ustrojen kako bi se uspostavili visoki standardi i odgovornost u javnim službama i tijelima EU-a, ali ukazuje na nedostatke poput obvezujućih pravila o lobiranju na razini EU-a ili netransparentnosti u procesu donošenja zakona. Posebno se kritizira sve češća praksa da se zakoni na razini EU-a pripremaju u formatu tzv. trijaloga. U trijalogu sudjeluje Europska komisija, Parlament i zemlje članice, koje predstavlja zemlja koja obnaša rotirajuće predsjedništvo.

Nakon što Komisije predloži zakon o njemu onda svoja stajalište i prijedloge iznose zemlje članice i Parlament. Zatim slijedi usklađivanje tih stajališta, a to se radi na zatvorenim sastancima trijaloga, s kojih najčešće nema nikakva zapisnika. TI je izračunao da je tijekom petogodišnjeg mandata ovoga saziva Europskog parlamenta održana 1459 sastanaka trijaloga s kojih nema nikakvih zapisnika. "Mi čak ne znamo ni kada su održani ti sastanci ni tko je na njima sudjelovao", rekao je u četvrtak predstavnik TI-a Mark Perera.

"Ti sastanci trijaloga vrlo su važan element u procesu donošenja odluka, a mi nemamo tragova o tome kako oni rade. Očito je da to dovodi do neke vrste privilegiranog pristupa informacijama jer vrlo mali broj zna kako doći do njih", dodao je Perera. U prvom neovisnom izvješću o korupciji u institucijama EU-a obrađen je i rad kontrolnih mehanizama poput Olafa i Revizorskog suda.

Ured za borbu protiv prijevara (Olaf) kritiziran je zbog ovisnosti o Komisiji. "Kako možemo biti sigurni Olaf može učinkovito progoniti korupciju unutar Komisije kada je njegova neovisnost od te institucije upitna i kada se članovi Olafa tajno sastaju s visokim dužnosnicima Komisije kako bi raspravljali o istragama o korupciji koje su u tijeku"? pita se direktor europskog ureda TI-a Carl Dolan. TI također kritizira nedostatak pravila kojima bi se regulirale lobističke djelatnosti.

Prema najkonzervativnijim procjenama u Bruxellesu djeluje najmanje 15.000 lobista, čije djelovanje nije regulirano obvezujućim pravilima. Također se kritizira činjenica da ne postoji provjera imovinskih kartica za povjerenike i zastupnike Europskog parlamenta. Carl Dolan je istaknuo da TI ne ocjenjuje razinu korupcije u europskim institucijama nego propituje jesu li te institucije odgovarajuće opremljene za sprječavanje, otkrivanje i progon slučajeva korupcije kada se ona dogodi.