c S
Dnevne novosti

ABH - Zakonom o mirovinskom osiguranju branitelji ovisni o milosti vladajućih

28.04.2014 07:20 ZAGREB, 27. travnja 2014.(Hina)Iz Akcije za bolju Hrvatsku (ABH) priopćeno je da je novi Zakon o mirovinskom osiguranju, po kojemu će se mirovine branitelja i članova njihovih obitelji podijeliti na opći i posebni dio, "nedopustiv pokušaj dovođenja stradalnika Domovinskog rata u potpunu ovisnost o državnom proračunu, odnosno o milosti vladajućih".

"Zakonske izmjene resornog Ministarstva obrazlažu se tobožnjom brigom za mirovine stradalnika koje bi se na ovaj način zaštitile od budućih smanjenja", no, kako tvrde iz ABH-a, to je neistina i demagogija. "Prema novom zakonu opći dio mirovine izračunavat će se sukladno radnom stažu i uplatama doprinosa, a posebni dio koji bi nadoknađivao razliku u iznosu do mirovine ostvarene prema ZOPHBDR-u, isplaćivao bi se iz državnog proračuna.

Po riječima predstavnika resornog Ministarstva visina posebnog dijela pratit će sudbinu državnog proračuna, što u prijevodu znači da će ga Vlada RH smanjivati ili povećavati ovisno o tome koliko novca ima u državnoj riznici ili kako već bude raspoložena", ističe Jasna Dautanac iz Odnosa s javnošću ABH-a.

Podsjeća da je "velika većina hrvatskih branitelja u rat otišla u ranoj mladosti ili s vrlo malo radnog staža, a iz rata se vratila bez mogućnosti zapošljavanja te nasilno umirovljena", pa stoga "opći dio mirovine ili uopće neće imati ili će biti sramotno mali dok će posebni dio pripasti pod proračunsku kategoriju javne potrošnje čije smanjenje uvjetuju Europska unija i strane kreditne agencije".

Obitelji smrtno stradalih branitelja još su u nepovoljnijem položaju jer njihove mirovine će u pravilu u potpunosti postati javna potrošnja, za koju državni dužnosnici kažu da treba smanjiti na minimum, ocjenjuju iz ABH. "Je li ovaj udar na egzistenciju branitelja i njihovih obitelji osveta jer su se usudili stvarati Hrvatsku ili pokušaj trajnog ušutkavanja branitelja da se više ne bi događali prosvjedi?

Je li ovo upozorenje braniteljima da se ubuduće ne usude pokretati nikakve inicijative ili referendume?", navode iz ABH-a. Akcija za bolju Hrvatsku članica je Saveza za Hrvatsku, koji okuplja osam desnih političkih stranaka, utemeljenih u veljači ove godine radi zajedničkog političkog djelovanja i nastupa na izborima.