c S
Dnevne novosti

Uskoro sastanak šefova diplomacije EU-a radi novih sankcija Rusiji

28.04.2014 07:08 BERLIN, 25. travnja 2014.(Hina/AFP) Ministri vanjskih poslova Europske unije sastat će se "što prije" kako bi ispitali mogućnost novih sankcija Rusiji, dok traje kriza u Ukrajini, rekla je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Moramo ne samo razmisliti o novim sankcijama, nego ih i predložiti (...) Radi toga će se, što je prije moguće, sastati europski ministri vanjskih poslova", rekla je Merkel pred novinarima, u društvu poljskog premijera Donalda Tuska kojeg je primila u Berlinu. "Jutros sam razgovarala s ruskim predsjednikom i jasno sam rekla da je Ukrajina, s jedne strane, poduzela stanovit broj koraka kako bi provela ženevski dogovor, ali da je, s druge, izostalo rusko priznavanje tog dogovora, što dakako utječe na separatiste u Ukrajini", istaknula je kancelarka.

"Rusija ima, ili bi mogla imati, mogućnost, potpuno sam sigurna, da separatiste (...) vrati na miran put ustavne rasprave i pripreme izbora, ali nažalost takvih znakova zasad nema", dodala je. Ženevski dogovor koji su 17. travnja potpisali Sjedinjene Države, Europska unija, Rusija i Ukrajina, predviđa razoružanje ilegalnih skupina i evakuaciju kako prozapadnjaka u Kijevu, tako i separatista na istoku zemlje iz zauzetih zgrada. Washington i Moskva se međusobno optužuju za nepoštovanje dogovora, dok na terenu raste napetost.

U Parizu je ured francuskog predsjednika izdao priopćenje u kojemu se navodi da su američki predsjednik Barack Obama, francuski Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron i talijanski Matteo Renzi, razgovarali o mogućnosti uvođenja novih sankcija i zatražili brzu reakciju G7. Priopćenje o razgovoru objavila je i Bijela kuća koja kaže da su se Obama i njegovih četvero europskih saveznika složili da Rusija nije poštivala ženevski dogovor te da će koordinirati odgovor na takav potez.