c S
Dnevne novosti

Šimac o važnosti građanstva EU-a

29.04.2014 07:10 ZAGREB, 28. travnja 2014.(Hina), Europske politike nisu "gotova stvar" nego se neprestano razvijaju i dopunjuju, na temelju želja i potreba građana pa je nužno da hrvatski građani upoznaju svoja prava i obveze, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu Neven Šimac iz Udruge za demokratsko društvo (UDD), na prezentaciji projekta za jačanje svijesti Hrvata o građanstvu u Europskoj uniji.

Koncept europskoga građanstva javlja se u Uniji vrlo kasno, rekao je Šimac. Prvi se Europski parlament bira tek 1979., nakon 28 godina postojanja prvih europskih organizacija, a građanin se u Uniji pojavljuje tek 1994. u ugovoru iz Maastrichta. "Naš je cilj pronošenje znanja o EU-u što omogućuje ljudima ga budu građani", rekao je Šimac, dodajući da bez znanja o EU-u njezin državljanin nije "aktivni građanin" već samo pasivno profitira.

Udruga za demokratsko društvo pokrenula je projekt koji će pridonijeti jačanju dijaloga na specifičnim područjima europskih politika: zaštiti potrošača, okoliša, zdravlja i sigurnosti hrane, te informirati građane o važnim pravima i obvezama povezanim s europskim građanstvom u tim sektorima. UDD je u projektu koji financira EU osnovao mini redakciju koja prati ta područja i uspostavlja suradnju između UDD-a i elektronskih medija kako bi pridonijeli boljem razumijevanju i prihvaćanju EU-ovih demokratskih vrijednosti i standarda u Hrvatskoj. Pripremio je i edukativnu brošuru temeljenu na pitanjima građana.

Cilj je projekta "probuditi i interes građana da se i sami uključe u primjenu i budući razvoj tih politika", rekao je Zvonimir Ancić iz Hrvatskog katoličkog radija koji je već emitirao gotovo 30 od predviđenih 60 emisija "Eurosfera - nove prilike". I Hrvatska radio-televizija sudjeluje u projektu educiranja građana o njihovim pravima kao građana EU-a. "To je obveza, ali i privilegij javnog servisa", rekao je Goran Radman, ravnatelj HRT-a. Projekt težak oko 110 tisuća eura traje od kraja lipnja 2013. do 28. prosinca 2014.

Oko 80 tisuća financira EU, a vladin ured za udruge oko 13,5 tisuća. Ostalo se pokušava osigurati, rekli su sudionici prezentacije koji najavljuju i razgovore s građanima. U 15 gradova organizirat će se informativni štandovi na kojima će građani moći razgovarati s članovima projektnog tima, a prvi će takav štand biti otvoren uoči Dana Europe 8. svibnja Splitu.