c S
Dnevne novosti

Europski sud za ljudska prava objavio tri presude protiv Hrvatske

29.04.2014 07:22 ZAGREB, 28. travnja 2014.(Hina), Europski sud za ljudska prava (ECHR) donio je prošli tjedan tri presude protiv Hrvatske koja zbog kršenja prava svojih građana u ta tri slučaja mora platiti gotovo 30.000 eura odštete i 11.000 eura sudskih troškova, objavio je sud u Strasbourgu.

Najveća odšteta od 20.500 eura dosuđena je Mariji Božić iz Lipovače zbog kršenja prava iz mirovinskog osiguranja, Ljubici Udovičić iz Čubinca dobit će 7.500 eura zbog nepoštivanja privatnog i obiteljskog života, a Milanu Cariću iz Petrinje presuđena je odšteta od 1.800 eura zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

ECHR je u sva tri slučaja zaključio da su hrvatske institucije prekršile Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i uz odštetu tužiteljima naredio Hrvatskoj plaćanje 11.249 eura sudskih troškova. Prema presudi u slučaju "Božić protiv Hrvatske", Hrvatska je prekršila Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer nije isplaćivala poljoprivrednu mirovinu Mariji Božić koja ju godinama nije uspjela dobiti pred hrvatskim upravnim i sudskim instancama.

Pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života Ljubice Udovičić prekršeno je zbog duge izloženosti prekomjernoj buci iz kafića smještenog u prizemlju njezine kuće, na što se bezuspješno žalila deset godina, odlučio je sud. ECHR je prihvatio i tužbu Milana Carića koji je neisplaćene mirovine pred hrvatskim sudovima pokušavao "utjerati" od 2000. do 2011. čime je prekršen članak konvencije o pravu na suđenje u razumnom roku kada su u pitanju prava građana.

Stranke se na presude mogu u roku od tri mjeseca žaliti Velikom vijeću ECHR-a, a kada postanu pravomoćne izvršit će se pod nadzorom Odbora ministara Vijeća Europe. Osnovan 1959., Europski sud za ljudska prava je dosad donio oko 17.000 presuda, a gotovo polovica odnosi se na samo pet od 47 članica Vijeća Europe: Tursku, Italiju, Rusiju, Poljsku i Rumunjsku.