c S
Dnevne novosti

Milanović: nedovoljna robna razmjena RH i Bugarske

30.04.2014 07:10 ZAGREB, 29. travnja 2014.(Hina), Gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bugarske ne stoji ništa na putu, ali robna razmjena nije dovoljno velika zbog toga što dvije zemlje nisu dovoljno razvijene i bogate, ocijenio je u utorak hrvatski premijer Zoran Milanović nakon sastanka s bugarskim premijerom Plamenom Orešarskim.

"Našoj ekonomskoj suradnji ne stoji ništa na putu, mi smo članice EU-a i zajedno smo na jedinstvenom tržištu koje je vrlo strogo i precizno regulirano za sve. Robna razmjena nije dovoljno velika zato što nismo dovoljno razvijeni i bogati i ako to ostanemo za dvadeset godina to je onda samo naša greška, nikoga drugoga", rekao je Milanović na tiskovnoj konferenciji. Orešarski, koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, složio se da robna razmjena nije na razini na kojoj bi mogla biti. "Došli smo do zaključka da svakako trebamo uložiti dodatne napore za jačanje gospodarske suradnje što je u interesu gospodarskog razvoja i Bugarske i Hrvatske", istaknuo je, dodajući da bi tome mogao pomoći gospodarski forum hrvatskih i bugarskih poslovnih ljudi koji se održava danas u Zagrebu.

Premijeri su izrazili zadovoljstvo jer se ove godine planira uvesti izravna linija zrakoplovna linija Sofija-Zagreb male privatne zrakoplovne tvrtke Dalmatian. "To će svakako pridonijeti daljnjem razvoju gospodarske suradnje između naših zemalja", rekao je Orešarski. Dvojica premijera razgovarala su o razvoju određenih industrijskih grana te o hrvatskoj brodogradnji koja je danas uglavnom privatna, restruktuirana, pred novim teškim izazovima ali, kako smatra Milanović, s boljom perspektivom nego ranije, te o turizmu. Po Milanovićevim riječima, Hrvatska i Bugarska danas su u situaciji da prvi put u svojoj povijesti imaju pred sobom desetljeća mira, stabilne situacije u kojoj se mogu normalno razvijati što u povijesti nisu mogle.

Dotakli su se i regije te izrazili potporu europskoj perspektivi zemalja u regiji jugoistočne Europe. "Nećemo dopustiti da ta regija, taj prostor koji je nama važan i jednima i drugima, ispadne iz fokusa interesa starih članica EU-a, pri čemu sam ja poseban naglasak stavio na BiH koja ne smije, barem mi to nećemo dopustiti, da postane predmet interesa isključivo uskih birokratskih krugova u Bruxellesu, nego da i državnici u zapadnoj Europi shvate da BiH, kao i Srbija, mora ići prema EU i da kriteriji moraju biti strogi, ali posebni jer BiH je nažalost posebna država", naglasio je Milanović. "Svatko tko pogleda kartu shvatit će da je BiH, za mene kao cjelina, važna za Hrvatsku", dodao je on.

U nazočnosti dvojice premijera potpisan je Program suradnje u području obrazovanja između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Bugarske, te Program suradnje u području kulture za razdoblje 2014. – 2017. između ministarstava kulture dviju zemalja.