c S
Dnevne novosti

Milanovićev naputak ministrima: utvrditi sva nenaplaćena potraživanja države

02.05.2014 07:05 ZAGREB, 30. travnja 2014. Hina, Premijer Zoran Milanović dao je u srijedu naputak ministrima financija, unutarnjih poslova i pravosuđa da utvrde sva nenaplaćena potraživanja države do dolaska na vlast sadašnje Vlade.

Milanović traži da se u svakom konkretnom predmetu, i onim najvećima, utvrdi zašto se nije naplaćivalo i zašto se dopustilo da se gomilaju kamate "jer je to bila nečija volja". "Radi se o milijunskim, stomilijunskim iznosima, i sredstvima koja su propala", istaknuo je premijer na početku sjednice Vlade.

Na taj se način premijer ponovno, nakon jučerašnje izjave, referirao na slučaj nenaplaćenih poreznih potraživanja države u slučaju osječke tvrtke OLT, zbog kojeg je policija DORH-u kazneno prijavila i šeficu porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec. Hrvatska javnost te podatke mora znati, da konačno podvučemo crtu ispod toga, rekao je Milanović dodavši kako je sadašnja Vlada nakon dolaska na vlast to preskočila učiniti kako je se ne bi optuživalo za revanšizam. "Mi smo prije dvije godine, vjerojatno zato da se ne bi govorilo o revanšizmu, to preskočili, ali netko je dopuštao da sve te godine dugovi nastanu i opstanu", rekao je.

Pritom naglašava da misli na sve vrste dugova, kako na porezne dugove tako i na milijune nenaplaćanih mandatnih kazni. "Netko je na cesti, policajac, napravio svoj posao, a to nije naplaćeno", naveo je kao primjer Milanović upozoravajući da je riječ o ogromnoj šteti za državni proračun, a sve je to "do 2012. bilo moguće". "Nećemo nikoga optuživati ni prijavljivati, ali pozivam institucije da preuzmu materijale. Odgovornost i vertikala je potpuno jasna - referent, službenik, šef, područni ured, državni ured, ministar, Sabor. To je ono što možemo napraviti, da ne bi netko sutra nas optužio", naglasio je Milanović.