c S
Dnevne novosti

Potpisan novi kolektivni ugovor za osnovne škole

02.05.2014 07:17 ZAGREB, 30. travnja 2014. (Hina), Čelnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) potpisali su u srijedu Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama u kojem su, po riječima predsjednice SHU-a Sanje Šprem, ispoštovane sve specifičnosti osnovnoškolskog sustava i zadržana većina prava iz starog granskog kolektivnog ugovora (GKU).

Neka prava su umanjena, primjerice dodatak na plaću za rad u školama s otežanim uvjetima smanjen je s 20 na 10 posto, no u GKU-u, koji će vrijediti do prosinca 2016., zadržani su dodaci na plaću zbog smjenskog rada i posebnih uvjeta, kazala je Šprem. Posebno je istaknula da su za najstarije nastavnike osigurali smanjenje tjedne norme za jedan, odnosno dva nastavna sata.

Ministar Željko Jovanović izrazio je zadovoljstvo što su u uvjetima smanjivanja prekomjernog deficita uspjeli dogovoriti novi GKU koji će omogućiti više reda u obrazovnom sustavu, racionalnije raspolaganje proračunskim sredstvima i dugoročno podizanje kvalitete osnovnoškolskog sustava, koji je temelj obrazovne vertikale i hrvatske budućnosti. Jovanović je zadovoljan i dogovorenim načinom zbrinjavanja tehnoloških viškova preko komisija, za koje je rekao da će osigurati transparentnost kako bi se potpuno isključila sumnja da se pogodovalo članovima SHU-a ili nekog drugog sindikata.

Ujedno je pozvao Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama da nastavi socijalni dijalog kako bi se što prije i za srednje školstvo dogovorio GKU. Poseban poziv uputio je Vilimu Ribiću, čelniku Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kojem je poručio da se "ostavi politike i počne se brinuti o interesima zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja". "Ribić postupa nekorektno prema članstvu koje zastupa kada kao razlog za prekid socijalnih pregovora navodi inzistiranje na dodatku za radni staž od 4, 8 i 10 posto, jer to nije istina. Jedini razlog zbog čega su pregovori s tim sindikatom stali je 2,5 milijuna kuna koje je Ribić primao proteklih godina za rad svojih sindikalnih povjerenika", ustvrdio je Jovanović istaknuvši da taj uvjet neće prihvatiti jer takvo što nema niti jedan drugi sindikat.