c S
Dnevne novosti

Hagel: europske članice NATO-a trebaju više davati za obranu

05.05.2014 07:10 WASHINGTON, 2. svibnja 2014.(Hina/Reuters), Europske članice NATO saveza trebale bi povećati financijska izdavanja za obranu u svjetlu najnovijih akcija Rusije u Ukrajini, poručuje američki ministar obrane Chuck Hagel.

"Ruske aktivnosti u Ukrajini potpuno su jasnom učinile svrhu NATO-a", kaže se u tekstu govora koji će Hagel održati u Centru Wilson u petak, a čije je dijelove objavio Pentagon. "Dugoročno možemo očekivati da će Rusija testirati svrhu, izdržljivost i predanost našeg saveza", upozorava američki ministar obrane i dodaje da se u tom smislu trebaju povećati financijska izdvajanja europskih članica NATO-a.

I prijašnji američki ministri obrane upozoravali su da samo mali dio članica izdvaja 2 posto BDP-a za obranu kao što je to dogovoreno. Bivši ministar obrane SAD Robert Gates je 2011. u svom posljednjem govoru pred europskim partnerima upozorio da NATO riskira da postane "kolektivno i vojno irelevantan" ako njegove članice ne odluče povećati financijski doprinos.

Rusija je u petak kazala da je ogorčena zbog pokretanja vojne operacije protiv proruskih pobunjenika u njihovom uporištu u Slovjansku, ocijenivši da to vodi Ukrajinu prema katastrofi. Europska unija u petak je pozvala proruske snage da napuste zauzete zgrade na istoku Ukrajine te izjavila da sa zabrinutošću gleda na razvoj događaja u toj zemlji.