c S
Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

05.05.2014 07:18

BRUXELLES, 4. svibnja 2014.Hina, Europska komisija će ovaj tjedan objaviti proljetne ekonomske prognoze. U zadnjim, zimskim ekonomskim prognozama, objavljenim 25. veljače, Komisija je predvidjela rast hrvatskog gospodarstva, za 0,5 posto u 2014. i za 1,2 posto u 2015. godini.

Komisija je u zimskim prognozama snizila procjene hrvatskog proračunskog manjka u odnosu na prognoze iz studenoga 2013., ali je podigla procjene državnog duga. Opća uprava Europske komisije za ekonomske i monetarne poslove objavljuje kratkoročne makroekonomske prognoze tri puta godišnje: na proljeće, jesen i zimu.

Te prognoze Komisija koristi u postupcima nadzora, poput EDP-a, makroekonomskih neravnoteža, Europskog semestra itd. O ekonomskoj situaciji u svjetlu proljetnih prognoza Europske komisije već dan poslije, u utorak razgovarat će ministri financija 28 zemalja članica. Na tom sastanku će također, između ostaloga, biti riječi o oporezivanju financijskih transakcija.

Očekuje se da će 11 zemalja koje se zauzimaju za uvođenje tih poreza potpisati deklaraciju o uvođenju razblažene verzije tog nameta do kraja ove godine. Porezima na financijske transakcije protivi se u prvom redu Velika Britanija i stoga je 11 zemalja članica odlučilo koristiti mehanizam pojačane suradnje.

To je mehanizam predviđen ugovorima o EU-u, koji dopušta skupini zemalja članica da idu dalje u integriranju pojedinih politika kada se o tome ne može postići konsenzus svih članica. Ministri će također raspravljati o izvješću Europske komisije o makroekonomskim neravnotežama u zemljama članicama.

U srijedu se u Bruxellesu održava summit EU-Japan. Japanski premijer Shinzo Abe razgovarat će s predsjednicima Europskog vijeća i Komisije Hermanom Van Rompuyem i Joseom Manuelom Barrosom.