c S
Dnevne novosti

Mrsić umirovljenicima: zadržati prosječnu mirovinu na razini 40 posto plaće

06.05.2014 07:22 ZAGREB, 5. svibnja 2014.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je kako je cilj mirovinske politike osigurati redovitu isplatu mirovina, zadržati visinu prosječne mirovine na sadašnjih 40 posto prosječne plaće, te stvoriti pretpostavke da puna starosna mirovina onih koji će u mirovinu ići za 30-40 godina iznosi 60-70 posto njihove plaće.

"Vrlo brzo ćemo doći do toga da jedan zaposleni financira jednog umirovljenika, a takav je sustav neodrživ. Jedina šansa je povećanje broja zaposlenih i zato smo ušli u reformu sustava - da se poveća broj radnika, a zadrži isti broj umirovljenika", rekao je Mrsić obraćajući se sudionicima izborne skupštine Matice umirovljenika Hrvatske (MUH).

Mrsić je podsjetio da je u šest godina krize izgubljeno 200.000 radnih mjesta, pa je sve manje i manje onih koji uplaćuju doprinose. U odnosu na razdoblje do 1990., kada je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje bio financijski najjača ustanova u državi, u koju je 1,9 milijuna zaposlenih uplaćivalo doprinose za 500.000 umirovljenika, a na jednog umirovljenika dolazila su četiri zaposlenika, danas je broj zaposlenih i umirovljenika gotovo izjednačen, jer jednu mirovinu financira 1,2 zaposlenih.

Mrsić poručuje kako će se mirovine i dalje redovno isplaćivati, a radničke mirovine usklađivati temeljem kretanja plaća i troškova života, pri čemu nitko neće biti zakinut. Josip Kovačić, koji je danas izbran za novog predsjednika MUH-a, rekao je kako su i dalje nezadovoljni položajem umirovljenika jer najveći broj njih živi u siromaštvu, a ozbiljnijeg pomaka na bolje nema. Umirovljenici razumiju gospodarske probleme u državi, kaže Kovačić, ali ne mogu prihvatiti opravdanja za stanje u kojem je prosječna mirovina 2,5 puta manja od prosječne plaće.

Prosječna mirovina danas iznosi 2.252 kune, a čak 561.000 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od svega 1.247 kuna. Predsjednik MUH-a je nezadovoljan i što je prilikom donošenja Zakona o mirovinskom osiguranju prihvaćeno tek nekoliko manjih prijedloga umirovljenika, a neki drugi zakoni prošli su bez prethodne rasprave na Nacionalnom vijeću za umirovljenike.

Predsjednik saborskog Odbora za rad i socijalno partnerstvo i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja apelirao je na zajedništvo Matice, Sindikata umirovljenika i njegove stranke, koja je u 18 godina postojanja sudjelovala u donošenju svih važnih odluka za umirovljenike, pa je tako utjecala i na 10-postotni porast udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći.