c S
Dnevne novosti

U HAZU okrugli stol o uređenju obiteljskih sudskih postupaka

06.05.2014 07:18 ZAGREB, 5. svibnja 2014.(Hina), Uoči usvajanja novog Obiteljskog zakona, koje se očekuje na idućoj sjednici Hrvatskog sabora, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) organizirala je okrugli stol o uređenju obiteljskih sudskih postupaka, priopćila je Akademija.

Uvodno izlaganje o glavnim tendencijama reforme obiteljskih parničkih postupaka održao je Alan Uzelac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je istaknuo da se zakonskim izmjenama želi povećati stupanj odgovornosti stranaka u postupku i bolje urediti položaj djece pod skrbništvom.

Radi zaštite djece u razvodu, roditelji će obavezno morati proći proces medijacije, obavezno će biti i zaključivanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Ako roditelji ne uspiju postići dogovor o skrbi za dijete, o tome će kao i sada odlučivati sud, ali ondje će svog zastupnika imati i dijete.

Slađana Aras s istog fakulteta upozorila je na sadašnje probleme s kojima se u procesu razvoda suočavaju djeca i pohvalila rješenje po kojem će djeca ubuduće moći pokretati postupak utvrđivanja očinstva.

Sutkinja Marina Parać Garma s Općinskog građanskog suda u Zagrebu detaljnije je govorila o planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi istaknuvši da on predviđa niz novosti u korist djeteta, iako kod konfliktnih roditelja može postati i "bojno polje". "Važno je jasno postaviti granice odlučivanja i međusobnih odnosa", dodala je.

U raspravi su sudjelovali suci i odvjetnici koji se bave obiteljskim sudskim postupcima, djelatnici centara za socijalnu skrb i psiholozi, od kojih su neki izrazili skepsu u uspjeh novog Obiteljskog zakona.

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, nekadašnja pravobraniteljica za djecu, smatra lošim što bi novim zakonom intervencija države u obiteljske odnose bila minimalna. "Ispada da obitelj i djeca ne zaslužuju pažnju države. Pronašla sam već dvadesetak načina kako će se moći dezavuirati provedba Zakona i prava djece.

Država ovime pokazuje svoju nemoć, umjesto da bude zajednička majka. Roditelje se potiče da se u slučaju razvoda dogovore bilo kako o skrbi djeteta, samo da ne idu u postupak", kazala je Matijević Vrsaljko upitavši i odakle će se plaćati i regrutirati dječji zastupnici u sudskim postupcima.

Riječ je o još jednom u nizu skupova koje Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava na čelu s potpredsjednikom HAZU akademikom Jakšom Barbićem posvećuje aktualnim pitanjima s područja prava, a na kojima se okupljaju i stručnjaci i praktičari.