c S
Dnevne novosti

Sabor o povjerenju Lalovcu samo glasuje, ne raspravlja

07.05.2014 07:24 ZAGREB, 6. svibnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor, točnije njegov nadležni odbor, vrlo skoro će raspraviti prijedlog premijera Zorana Milanovića da smijenjenog Slavka Linića na dužnosti ministra financija zamijeni Boris Lalovac.

Procedura je vrlo jasna, kažu u Saboru i tumače kako se svi prijedlozi koji dođu iz Banskih dvora šalju predsjedniku Sabora Josipu Leki koji ih, ovisno o njihovu sadržaju, stavlja na dnevni red plenarne sjednice ili prosljeđuje nadležnom radnom tijelu. Prijedlog Lalovčeva imenovanja, Leko će proslijediti nadležnom Odboru za financije koji će o tome provesti raspravu.

Sam Sabor o tome neće raspravljati, već će samo glasovati o povjerenju novom ministru financija. Takva pravila propisao je novi saborski Poslovnik u kojemu piše da se, kod naknadnog imenovanja pojedinog člana Vlade, "rasprava o predloženom kandidatu provodi u radnom tijelu u čijem su djelokrugu pitanja iz nadležnosti središnjeg tijela državne uprave čijim se čelnikom kandidat predlaže imenovati".

Kako se u ovom slučaju radi o ministru financija, logično je da se time bavi Odbor za financije. Prema Poslovniku Hrvatskoga sabora, Lalovcu će se na odboru moći postavljati pitanja na koja je dužan odgovoriti. Takav obrazac imenovanja već je prošao Ranko Ostojić kada je na mjestu potpredsjednika Vlade zamijenio Nevena Mimicu koji je postao europski povjerenik.