c S
Dnevne novosti

Fuele: Kosovo zaključilo pregovore o SSP, napredak u integracijama

07.05.2014 07:08 BEOGRAD/PRIŠTINA, 6. svibnja 2014.(Hina), Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je u utorak da je Kosovo zaključilo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, pohvalio napredak prištinskih vlasti u eurointegracijama i kazao da predstoji još puno rada i obveza na reformama i razvoju dobrosusjedskih odnosa, izvijestili su beogradski elektronički mediji iz Prištine.

Fuele, koji je nakon Beogradu otputovao u Prištinu, nada se da će Kosovo idućih mjeseci ostvariti dovoljan napredak u reformama i dijalogu o normalizaciji odnosa s Beogradom kako bi u proljeće 2015. godine moglo potpisati Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Drago mi je što mogu potvrditi da su prošlog petka formalno zaključeni pregovori Kosova i EU o SSP", rekao je Fuele zastupnicima kosovskog parlamenta. On je pohvalio odluku prištinskih vlasti da produže mandat europskoj pravosudnoj misiji na Kosovu (EULEX) te izrazio potporu u formiranju specijalnog suda za zločine opisane u međunarodnim izvješćima.

Europski povjerenik je, kako navode beogradski mediji, istaknuo da pred Kosovom stoji mnogo posla u provođenju reformi, poglavito u području vladavine prava i zaštiti manjina, ali u gospodarskom razvoju te unapređivanju odnosa sa susjedima.

Fuele je poručio i da je od presudne važnosti za europsku budućnost Kosova da predstojeći izbori budu provedeni u skladu s međunarodnim standardima, naglasivši kako se od buduće kosovske vlade očekuje da poštuje međunarodne obveze i da se angažira u dijalogu s Beogradom.

Fuele je se tijekom boravka u Prištini sastao s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom i premijerom Hashimom Thacijem.