c S
Dnevne novosti

Vještak u slučaju Planinska: cijena zemljišta precijenjena čak četiri puta

07.05.2014 07:18 ZAGREB, 6. svibnja 2014.(Hina), Građevinski vještak Davorin Štengl posvjedočio je na suđenju u slučaju Planinska da je vrijednost nekretnine, od čije je kupoprodaje bivši premijer Ivo Sanader navodno primio 17 milijuna kuna provizije, bila preuveličana, jer je zemljište na kojoj se nalazila zgrada Mesnica Fiolić procijenjena čak četiri puta iznad realne vrijednosti.

"Vještak sam od 1985. i nikada nisam vidio cijenu zemljišta od 2000 eura po četvornom metru. Najskuplje pacele na Tuškancu, Pantovčaku ili Prekrižju prodaju se do 1100 do 1200 eura po četvornom metru", kazao je Štengl, komentirajući procjenu koju je prije prodaje sporne nekretnine u Planinskoj napravila tvrtka Inžinjerski biro, suoptuženog Mladena Mlinarevića.

Procjenu zemljišta i zgrade koju su Mesnice Fiolić u konačnici prodale Ministarstvu regionalnog razvoja za Inžinjerski biro radio je vještak Mate Bitanga, a Štengl je kazao da su njihovi nalazi podudarni osim u cijeni zemljišta. Štengl je cijenu četvornog metra zemljišta procijenio na 500 eura, a Bitanga na čak 2000.

Na Štenglovo vještačenje prigovorili su Sanader i Mlinarević kao i njihovi odvjetnici koji su ustvrdili da je nalaz kontradiktoran i neadekvatnim u odnosu na bitne činjenice. Optužbe protiv Sanadera u slučaju Planinska potkrijepio je njegov suoptuženik, mesar Stjepan Fiolić koji je na sudu ranije detaljno ispričao kako je bivšem premijeru nosio milijunsku proviziju u kutiji za hrenovke. Optužbe je priznao i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom, osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi ostao je i Mlinarević kojega se tereti da je udvostručio vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo. Suđenje se nastavlja u četvrtak ispitivanjem vještakinja Ksenije Špoljarić i Jasne Galeković.