c S
Dnevne novosti

Ljubičić: svega 10 stranačkih lista ispunjava kriterije o zastupljenosti žena

07.05.2014 07:20 ZAGREB, 6. svibnja 2014.(Hina), Od ukupno 25 stranačkih lista koje se natječu na izborima za Europski parlament, žene su nositeljice tri liste, a svega 10 stranačkih lista zadovoljava kriterije iz Zakona o ravnopravnosti spolova o obveznih 40 posto zastupljenosti žena na izbornim listama, istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić na današnjem okruglom stolu o zaštiti ženskih prava i prava manjinskih skupina.

Ljubičić je podsjetila da je Zakon o ravnopravnosti spolova prije pet godina propisao kriterije za formiranje stranačkih lista, no kako za nepoštivanje zakona ne postoje sankcije stranke ga se ne drže, pa je nedorečenosti i nedosljednosti bilo i na prethodnim parlamentarnim i lokalnim izborima. "Pitanje ljudskih prava žena i manjinskih skupina iznimno je važno za sve stranke, no neke to pravo podržavaju samo na deklarativnoj razini, ali ga nisu spremne provoditi", kazala je Ljubičić.

Stoga je teško očekivati veću zastupljenost žena na drugim razinama društva, kaže Ljubičić, kada o tome nema konsenzusa na političkoj razini. Organizatori okruglog stola na koji su bili pozvani kandidati s lista za EU parlament bili su Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum, Udruga žena Romkinja "Bolja budućnost" te Lezbijska grupa Kontra, a odazvali su se predstavnici devet lista.

U raspravi je istaknuto kako se ljudska prava žena i manjinskih skupina teško ostvaruju, bilo da je riječ o pravima nacionalnih ili rodnih manjina, jer se često ne poštuju ni važeći zakoni niti međunarodne konvencije. Budući da će hrvatski građani za manje od mjesec dana odlučivati o svojim predstavnicima u Europskom parlamentu, udruge smatraju kako je važno podsjetiti biračko tijelo i političare da sve grupe u društvu zaslužuju jednaku zaštitu svojih prava.