c S
Dnevne novosti

Novi pregovarački sastanak Vlade i MOL-a o Ini do kraja svibnja

08.05.2014 07:16 ZAGREB, 7. svibnja 2014.(Hina), Vladini i MOL-ovi pregovarači izvijestili su nakon runde pregovora o Ini da žele ubrzati pregovore i da će se novi sastanak pregovaračkih timova održati do kraja svibnja.

Voditelji pregovaračkog tima Vlade RH ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i voditelj tima mađarskog MOL-a, izvršni direktor MOL-a Jozsef Molnar novinarima su, nakon sastanka koji je potrajao oko tri i pol sata, izjavili kako je sastanak održan u konstruktivnoj atmosferi te da je dogovoren novi sastanak koji bi se trebao održati do kraja svibnja. To znači ubrzanje pregovora, kazao je Molnar. "Kao što sam već ranije rekao, spremni smo pregovarati u dobroj vjeri, ali ne po svaku cijenu", rekao je Molnar.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da je od zadnjeg sastanka prošlo previše vremena. "Nismo zadovoljni brzinom pregovaranja, a i nama je velika želja da se pregovori ubrzaju", kazao je Vrdoljak. Rekao je i da su od zadnjeg sastanka konzultantski i stručni timovi proanalizirali poslovanje Ine zadnjih nekoliko godina te da dioničari ne mogu biti previše sretni poslovanjem Ine. To je potvrda da pregovore treba ubrzati i naći rješenje koje će, kaže Vrdoljak, osigurati ozbiljnu i profitabilnu budućnost Ine. Vrdoljak kaže da pregovori bili konstruktivni i daju nadu da je dogovor sve bliži i bliži. "Zato smo i ubrzali pregovore i novu rundu dogovorili do kraja svibnja", rekao je.

Dva najveća dioničara Ine - hrvatska Vlada, koja ima 44,84 posto dionica, i MOL, koji ima 49,08 posto, službene su pregovore o Ini započeli sredinom rujna prošle godine. Drugi je krug pregovora održan početkom studenog prošle godine, a treći sredinom siječnja ove godine. Dosadašnji su pregovori pokazali da je za hrvatsku stranu najspornije pitanje korporativnog upravljanja, dok u MOL-u najspornijim drže pitanja plinskog biznisa jer tvrde kako Hrvatska nije ispunila ugovore iz 2009. o preuzimanju plinskog biznisa, a zatim o investicijama, razvoju i maloprodaji te povećanju efikasnosti poslovanja Ine.