c S
Dnevne novosti

Vlada razmatra reorganizaciju pravosudne mreže

08.05.2014 07:24 ZAGREB, 7. svibnja 2014.(Hina), Na dnevnom redu sjednice Vlade bit će Nacrt prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova prema kojem bi unatoč smanjenju broja sudova i troškova građani trebali imati brže i kvalitetnije sudovanje.

Za par godina prosjek trajanja prvostupanjskog građanskog postupka s nešto više od 460 dana trebao bi se, prema podacima Ministarstva pravosuđa, smanjiti na europski prosjek od oko 270 dana. Novom organizacijom mreže općinskih i prekršajnih sudova područje Hrvatske dijeli se na 15 pravosudnih područja, tako da se ustanovljava 15 županijskih sudova, 23 općinska i 21 prekršajni sud. Također se predlaže nova organizacija mreže trgovačkih sudova, tako da se ustanovljava Trgovački sud u Pazinu za područje Istarske županije. Sukladno tome utvrđuju se i sjedišta općinskih i prekršajnih sudova.

Prema predloženom zakonu, od 1. siječnja 2015. s radom će prestati 44 općinska suda, a od 1. srpnja 2015. i 40 prekršajnih sudova. Općinski i prekršajni sudovi koji prestaju s radom postat će stalne službe novoustanovljenih općinskih i prekršajnih sudova. Reorganizacijom mreže općinskih i prekršajnih sudova želi se osigurati ravnomjerniju opterećenost sudova, ujednačeniju sudsku praksu i bolju iskorištenost resursa. Broj predsjednika općinskih sudova trebao bi se smanjiti sa 67 na 23, a prekršajnih sudova sa 61 na 21.

Županijski sudovi će, pak, od 1. siječnja 2015. postati nadležni za odlučivanje u drugom stupnju o žalbama protiv presuda svih općinskih sudova u kaznenim postupcima, a od 1. travnja 2015. u građanskim postupcima. To znači da će svaki od 15 županijskih sudova moći odlučivati o žalbi na odluke bilo kojeg općinskog suda u Republici Hrvatskoj. Odluka o tome kojem županijskom sudu će se dodijeliti određeni predmet u drugostupanjski postupak donosit će se nasumičnom algoritamskom dodjelom predmeta. Dosad su županijski sudovi u okviru svoje mjesne nadležnosti stvarali vlastitu sudsku praksu i u sličnim predmetima donosili različite odluke.

Prijedlogom se želi ubuduće to izbjeći jer će se stvoriti ujednačenija sudska praksa, čime će se ujedno postići i ravnomjernija radna opterećenost sudova. Procjenjuje se da će se u 2015. na rashodima za zaposlene uštedjeti oko 21 milijun kuna, a godinu kasnije oko 31 milijun kuna. Dodatne uštede u dijelu kapitalnih rashoda u 2015. i 2016. ostvarit će se korištenjem sredstava strukturnih fondova za financijsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, za što su u koordinaciji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije u tijeku pripreme programskih dokumenata.