c S
Dnevne novosti

Objavljen popis biračkih mjesta za euroizbore

08.05.2014 07:12 ZAGREB, 7. svibnja 2014.(Hina), Na skorim izborima za 11 hrvatskih zastupnika za Europski parlament, hrvatski birači moći će glasovati na ukupno 6.337 biračkih mjesta, što je za dvjestotinjak mjesta manje u odnosu na lanjske euroizbore.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je popis biračkih mjesta – ukupno ih je 6.337, od čega 79 u inozemstvu te 6. 258 u Hrvatskoj. Od ukupnog broja biračkih mjesta u Hrvatskoj, 69 ih je posebnih – to su biračka mjesta za članove posada brodova, birače na službi u Oružanim snagama, osobe lišene slobode, te osobe u ustanovama socijalne skrbi.

U inozemstvu će se moći glasovati u 49 država, najviše mjesta – deset određeno je za BiH, slijedi Njemačka s osam, Sjedinjene Države i Australija s po četiri, te Italija s tri biračka mjesta. U svim ostalim državama otvorit će se po jedno, eventualno dva biračka mjesta.

Broj biračkih mjesta ove je godine srezan u želji da se postignu određene uštede, a to se uglavnom činilo spajanjem mjesta na istim adresama, primjerice u školama. Lanjski, prvi izbori za Europski parlament stajali su 68,7 milijuna kuna.