c S
Dnevne novosti

Grčić očekuje pozitivan neto skor s EU-om

09.05.2014 07:14 ZAGREB, 8. svibnja 2014. Hina, Hrvatska bi ove godine mogla ostvariti pozitivan financijski neto skor s Europskom unijom od približno jedne milijarde kuna, rekao je na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Vlade potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Tolika bi, prema Grčićevim riječima, trebala biti razlika u korist hrvatskog proračuna kad se uzmu u obzir uplate Hrvatske u EU proračun i dotok novca u hrvatski proračun iz EU-ove kase. Optimizam Grčić temelji na podacima za prva četiri mjeseca, prema kojima je državni proračun u odnosu na obveze prema EU-u u dobitku od 895 milijuna kuna ili 119 milijuna eura.

U proračun EU-a Hrvatska je, prema njegovim riječima, u prva četiri mjeseca uplatila 222 milijuna eura, a 'povukla' 341 milijun eura. Grčić se osvrnuo na kritike prema kojima Hrvatska tijekom mandata aktualne Vlade nije u dovoljnoj mjeri iskoristila mogućnosti povlačenja novca iz EU fondova.

Istaknuo je da nisu točne tvrdnje prema kojima je Hrvatska iskoristila premalo financijskih pogodnosti koje nudi članstvo u EU-u. Uz to tvrdi da je sadašnja administracija znatno uspješnija od prethodnih u korištenju sredstava EU-a. Kako bi to potkrijepio, kazao je da je vrijednost ugovorenih projekata u mandatu ove Vlade koji se financiraju iz pretpristupnih fondova 350 milijuna eura, dok su prethodne vlade za četiri godine ugovorile 247 milijuna eura.

Pored toga, od početka 2012. do kraja travnja 2014. godine, isplaćeno je 266 milijuna eura iz EU fondova, a u prethodne četiri godine 127 milijuna, navodi Grčić. Napominje i da je Vlada danas definirala rokove za ugovaranje 16 velikih infrastrukturnih projekata i 13 shema dodjele bespovratnih sredstava, ukupne procijenjene vrijednosti 8,1 milijarde kuna s rokovima ugovaranja većinom do srpnja 2015. godine. Grčić smatra da to može biti podloga za investicijski val u Hrvatskoj.