c S
Dnevne novosti

Lalovčevo imenovanje pred Odborom za financije

13.05.2014 07:22 ZAGREB, 12. svibnja 2014.(Hina), Saborski odbor za financije raspravljat će o prijedlogu imenovanja Borisa Lalovca na dužnost ministra financija.

Lalovac će na toj dužnosti zamijeniti smijenjenog Slavka Linića, kojemu je do sada bio zamjenik. Premijer Zoran Milanović Linića je smijenio prošloga tjedna, objasnivši da više nema povjerenja u svog ministra, nakon "slučaja Spačva", u kojem je vrijednost zemljišta te tvrtke u Vinkovcima višestruko precijenjena u odnosu na procjenu Porezne uprave.

Tim slučajem kulminirale su višemjesečne nesuglasice između premijera i ministra financija, koje su u javnosti postale vidljive nakon Linićeva odbijanja da smijeni svog pomoćnika Branka Šegona. Linićevoj smjeni oštro se suprotstavio riječki ogranak SDP-a, iz kojega su čak dolazile neslužbene najave da će u Saboru odbiti Lalovčevo imenovanje.

Strasti su se donekle stišale nakon sjednice Predsjedništva SDP-a u srijedu, na kojoj je zaključeno da će se stranka u potpunosti okrenuti predstojećim izborima za Europski parlament. Dva dana kasnije, Milanović je gostovao na HTV-u i poručio da će nakon izbora morati odgovarati članovi SDP-a koji podrivaju stranku. Njegova je izjava u medijima protumačena kao najava čistke, no SDP-ovi ministri ne misle tako.

Milanka Opačić, Mirando Mrsić i Gordan Maras u subotu su poručili da SDP ima stabilnu većinu u Saboru, koja će poduprijeti sve što Vlada radi. Po novom saborskom Poslovniku, zastupnici će na sutrašnjoj sjednici Odbora za financije moći postavljati pitanja na koja je Lalovac dužan odgovoriti. Sam Sabor o tome neće raspravljati, već će samo glasovati o povjerenju novom ministru financija.