c S
Dnevne novosti

EU Rusiji: Još nije kasno za konstruktivan pristup

14.05.2014 07:08 BRUXELLES, 13. svibnja 2014.(Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u utorak da "još nije kasno" da Rusija počne "konstruktivno djelovati" u ukrajinskoj krizi, pozivajući ju da se ponaša kao "odgovoran sudionik".

"Naša poruka Rusiji je da djeluje kao odgovoran sudionik naše zajednice naroda", rekao je Barroso na tiskovnoj konferenciji u društvu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, nakon susreta Europske komisije i ukrajinske vlade, što je presedan za neku zemlju nečlanicu EU-a.

U okviru programa pomoći Ukrajini vrijednog 11 milijarda eura najavljenog početkom ožujka, potpisana su dva ugovora: o izdvajanju iz proračuna pomoći od milijardu eura i o programu "potpore učvršćenju države" vrijednom 355 milijuna eura. "Nije kasno da Rusija počne djelovati konstruktivno, možemo okrenuti stranicu i uspjeti u smirivanju sukoba", dodao je.

"Kada zemlja poput Rusije pokušava destabilizirati manju zemlju (...), to joj ne učvršćuje položaj. To samo može potaknuti nacionalističke osjećaje ali na jako, jako kratak rok", kazao je. Napomenuo je da ono što se događa u Ukrajini nije u interesu Rusije "na dulji rok".

"Rusija je zemlja koja također ima problem nestabilnosti i podupirati nestabilnost kod susjeda sigurno nije dobro za budućnost". "Nastavi li se Rusija ovako ponašati, to će samo pridonijeti njezinoj izolaciji u svijetu", dodao je. "Moja je poruka predsjedniku Putinu da mora konstruktivno surađivati s Ukrajinom ali i s EU-om", rekao je.