c S
Dnevne novosti

Na suđenju Sanaderu zbog Planinske suočit će se vještaci

14.05.2014 07:16 ZAGREB, 13. svibnja 2014.(Hina), U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu zbog nezakonite kupoprodaje nekretnine u Planinskoj suočit će se dvojica građevinskih vještaka koji su iznijeli različite procjene sporne nekretnine.

Vještak za graditeljstvo Vladimir Krtalić, koji je na prijedlog obrane saslušan danas na zagrebačkom Županijskom sudu, pokušao je osporiti vještačenje Davorina Štengla koji je ranije procijenio da je sporno zemljište u Planinskoj procijenjeno čak četiri puta iznad realne vrijednosti. Krtalić je pak ustvrdio da je vještak Štengl prilikom prve procjene vrijednosti zemljišta napravio grubu pogrešku, jer u obzir nije uzeo potencijalnu vrijednost zemljišta.

Krtalić pritom tvrdi da bi Štenglova procjena bila čak 263 posto veća da je gledao i potencijal zemljišta, odnosno mogućnost daljnje gradnje. Kao pogrešnu Krtalić je ocijenio i Štenglovu tvrdnju po kojoj se potencijal zemljišta utvrđuje lokacijskom dozvolom. Suprotno tome Krtalić tvrdi da se potencijal zemljišta utvrđuje urbanističkim planom. S obzirom da procjene Krtalića i Štengla značajno odstupaju, sutra će obojica biti ponovno pozvana na sud.

Građevinski vještak Davorin Štengl ranije je posvjedočio da je vrijednost nekretnine, od čije je kupoprodaje Sanader navodno primio 17 milijuna kuna provizije, bila preuveličana, jer je zemljište na kojoj se nalazila zgrada Mesnica Fiolić procijenjeno čak četiri puta iznad realne vrijednosti. Zbog nezakonite kupoprodaje nekretnine u Planinskoj na optuženičkoj klupi su Sanader, Stjepan Fiolić, čije su Mesnice Fiolić prodale nekretninu Ministarstvu regionalnog razvoja, i Mladen Mlinarević čija je tvrtka Inžinjerski biro prema Uskokovim tvrdnjama udvostručila vrijednost nekretnine.

Vještak Mate Bitanga, koji je radio procjenu za Inžinjerski biro, cijenu četvornog metra zemljišta procijenio je na 1990 eura, dok je Štenglova procjena iznosila prvo 500 eura, a zatim korigirana 1370 eura. Krtalić, koji se nakon svjedočenja pozdravio sa Sanaderom, četvorni metar procijenio je na 1850 eura. Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonći Petković prigovorio je na nalaz i mišljenja vještaka Krtalića, ustvrdivši da mu je cilj bio obraniti nalaz vještaka Bitange.

Sanader i Mlinarević odbacuju krivnju za malverzacije kojima je državni proračun oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna. Suoptuženi Fiolić priznao je da je bivšem premijeru nosio milijunsku proviziju od prodaje nekretnine. Optužbe je priznao i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.