c S
Dnevne novosti

Vukovarsko-srijemska županija protiv ukidanja Zakona o područjima posebne državne skrbi

14.05.2014 07:22 VINKOVCI, 13. svibnja 2014.(Hina), Sa sjednice vukovarsko-srijemske Županijske skupštine od Vlade je zatraženo da preispita namjeru da se ukine Zakon o područjima posebne državne skrbi krajem godine, čime bi gradovi i općine u toj županiji ostali bez 35 milijuna kuna prihoda iz državnog proračuna na godinu.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zamjerio je Vladi i ministarstvima da zapostavljaju Slavoniju i bacaju je "na koljena". Po njegovim riječima, nedopustivo je svrstavanje Slavonije u statističku NUS 2 regiju zajedno sa Zagrebom, zbog čega budući investitori mogu računati sa samo 25 potpore u Slavoniji, a u Dalmaciji s 35 posto. "Pa što mislite, za koju će se regiju investitori odlučiti?" zapitao je u raspravi župan Galić i rekao kako se Vukovarsko-srijemska županija ne slaže ni s Vladinim planom industrijalizacije jer potpuno zanemaruje razvoj poljoprivrede, koja je okosnica strategije razvoja i na čijoj izradi rade vukovarsko-srijemske županijske vlasti.

"Nedopustivo je da je Slavonija izostavljena iz planova provedbe državnih strateških projekata", istaknuo je i dodao da je zaustavljen plan izgradnje višenamjenskoga kanala Dunav-Sava i centra za gospodarenjem otpadom u Jankovcima, što su važni strateški projekti, ali su zato predviđena ulaganja u izgradnju LAG terminala na otoku Krku, Luke 'Rijeka' i termoleketrane Plomina, svi u krugu od 50 kilometara. Po riječima zamjenika župana Željka Cirbe, ukidanjem Zakona o područjima posebne državne skrbi samo grad Vukovar ostao bi bez 13 milijuna kuna prihoda, a grad Ilok bez gotovo dva milijuna kuna, a znatno bi bili umanjeni i proračuni pojedinih općina. "Bojimo se da će, ako dođe do ukidanja tog zakona, naša sela postati salaši.

Nudi nam se zakon o regionalnom razvoju za koji, međutim, ne znamo što donosi. Sada se spominje i kako bismo trebali postati dio schengenskoga prostora. Zaboravlja se pritom kako granicu ne čuva samo policija, već i stanovništvo, ali njega, ako se ukinu područja posebne državne skrbi, možda neće biti", ustvrdio je Cirba i dodao kako je, primjerice, u Šarengradu, Mohovu i Bapskoj, selima u iločkom kraju, prošle godine kršteno samo četvero novorođenčadi. Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić rekao je kako se iz Drenovaca na županjskome području u potrazi za boljim životom u posljednje vrijeme iselilo 166 osoba, a na području općine prazno je čak 560 kuća.

"IPARD mjera 202 koja se odnosi na obnovu i razvoj sela bila je dobra, ali što to nama vrijedi kad je iz Slavonije na natječaju za tu mjeru prošao samo jedan projekt, a iz Istre čak 20", istaknuo je Matić i upozorio da Slavonija sve više zaostaje u razvoju iako je, kako je rekao, politika razvoja i poticanja ruralnog razvoja jedna od najdosljednijih i najdugovječnijih u Europskoj uniji.