c S
Dnevne novosti

Grčić: RH u potpunosti posvećena borbi protiv korupcije

15.05.2014 07:20 ZAGREB, 14. svibnja 2014.(Hina), Hrvatska vlada u potpunosti je posvećena borbi protiv prijevara i korupcije prilikom korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova i nastojat će da ta sredstva budu uložena u one projekte koji će ispuniti ključne gospodarske i društvene potrebe zemlje, istaknuo je u srijedu u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Branko Grčić, otvarajući seminar o toj problematici.

"Kad god su na raspolaganju značajni iznosi sredstava, kao što je slučaj s europskim strukturnim i investicijskim fondovima, korupcija i prijevare postaju stvaran rizik te je stoga potrebno uspostaviti učinkovite i pravovremene mehanizme za sprječavanje tih rizika", kazao je Grčić. "Republika Hrvatska kao država članica Europske unije radi na sprječavanju, otkrivanju i otklanjanju svih nepravilnosti i prijevara u korištenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i osiguranju povrata neopravdano isplaćenih sredstava.

Naša upravljačka tijela moraju stoga uspostaviti učinkovite mjere zaštite proporcionalne s identificiranim rizicima i aktivno surađivati s europskim institucijama jer borba mora biti zajednički napor između institucija zemalja članica i europskih institucija", dodao je. Povjerenik EU-a za regionalnu politiku Johannes Hahn poručio je putem priopćenja prije seminara da Europska unija provodi politiku nulte tolerancije na zloupotrebe europskih fondova.

"Provodimo politiku nulte tolerancije na zloupotrebu europskih fondova. Moramo štititi buduća ulaganja i iz njih izvući najveću moguću korist kako bi građani osobno osjetili njihove prednosti u obliku novih radnih mjesta, povećanja blagostanja i bolje kvalitete života. U okviru pretpristupnih instrumenata (IPA) hrvatske institucije već su stekle praktično iskustvo u upravljanju europskim fondovima. No sada je riječ o mnogo većim ulaganjima. Zbog toga i dalje tijesno surađujemo s hrvatskim institucijama na svim razinama kako bismo bolje pripremili njihove zaposlenike na primjenu sredstava iz fondova te zajamčili postojanje administrativnih kapaciteta i na taj način osigurali kvalitetno ulaganje svakog eura. Što se nas tiče, mogu vam jamčiti da je Komisija spremna pružiti svu pomoć koja je u njezinoj moći", poručio je.

"Ulazak Hrvatske u Europsku uniju dao joj je poticaj za daljnji razvoj. Drago nam je da u tome imamo i čvrstu potporu Europske komisije. Potvrda toga je i današnji skup. Transparency International Hrvatska sustavno se zalaže za implementaciju najviših vrijednosti Unije u Hrvatskoj, a spoj tih vrijednosti sa sredstvima koja nam stoje na raspolaganju putem strukturnih i investicijskih fondova Europske unije omogućit će nam izgradnju još bolje Europe za generacije koje dolaze. Vjerujemo da će naši državni dužnosnici i službenici kao i svi ostali korisnici fondova Europske unije znati kolika je pritom odgovornost u njihovim rukama", kazala je Davorka Budimir iz Transparency Internationala Hrvatska.

U aktualnom programskom razdoblju 2014.– 2020. u hrvatske će se regije uložiti više od 10,5 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što će biti jedan od glavnih izvora javnih ulaganja u Hrvatskoj. Po najnovijim istraživanjima Eurobarometra i Transparency Internationala, više od 94 posto hrvatskih građana smatra da je korupcija vrlo raširena u Hrvatskoj. Po podacima Europske komisije, od 2008. do 2012. prijavljeno je 13 slučajeva mogućih zloupotreba europskih fondova u vrijednosti od oko 90 milijuna eura, najvećim dijelom u području javnih nabava, kažu u ministarstvu pravosuđa.

Seminar o poboljšanju upravljanja i jamstvu sigurnog trošenja sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a organizirali su Europska komisija, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a i Transparency International Hrvatska. Predstavnici europskih institucija, tijela hrvatske vlasti i organizacija civilnog društva razmijenit će na seminaru iskustva i primjere dobrih praksi u jačanju javne uprave i sigurnom korištenju sredstava iz fondova EU-a.