c S
Dnevne novosti

U Ukrajini bez pobunjenika počeli razgovori o smirivanju krize

15.05.2014 07:08 KIJEV, 14. svibnja 2014.(Hina/Reuters), Ukrajinski političari i građanske udruge okupili su se u srijedu na razgovorima o tome kako zaustaviti prorusku pobunu na istoku, ali odbijanje Kijeva da na okrugli stol pozove pobunjenike dovodi u u pitanje hoće li sastanak pridonijeti smirivanju krize.

Sastanak se događa u vrijeme pojačanih napetosti, dan nakon što je sedam ukrajinskih vojnika poginulo u zasjedi kod Kramatorska, najkrvavijem napadu otkako su u travnju na istok zemlje poslane snage sigurnosti radi gušenja ustanka. Uz anektirani Krim, Ukrajini prijeti novo odcjepljenje nakon referenduma o neovisnosti održanog u nedjelju u Donjecku i Luhansku. Na sastanku u Kijevu sudjeluju ministri, čelnici političkih stranaka, kandidati na predsjedničkim izborima 25. svibnja, poslovni ljudi i lokalni dužnosnici.

Sudionici bi trebali razmotriti način kako osigurati veću lokalnu autonomiju koja bi, nadaju se vlasti u Kijevu, trebala ublažiti nezadovoljstvo na istoku Ukrajine. No, vlada je iz okruglih stolova isključila pobunjenike koje naziva "teroristima" što je izazvalo međunarodnu osudu.

Moskva je istaknula da bi Kijev i separatisti trebali izravno pregovarati. "Spremni smo na razgovore sa svakim tko ima legitimne političke ciljeve i spreman ih je ostvariti legalnim sredstvima, s onima koji nemaju okrvavljene ruke", rekli su u zajedničkoj izjavi privremeni predsjednik Oleksander Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk. Oni su rekli da će razgovarati o mogućoj decentralizaciji ali ne i o "federalizaciji", koju traže separatisti i Rusija, jer bi to po mišljenju Kijeva moglo dovesti do prevelike decentralizacije i gubitka kontrole nad dijelovima teritorija.

Glasnogovornica pobunjenika u Slavjansku Stela Koroševa rekla je da ustanici nemaju službeno stajalište o razgovorima. "Kijev nas naziva teroristima i ekstremistima što su ozbiljne optužbe koje mogu imati dalekosežne pravne posljedice. Mi pokušavamo osloboditi našu zemlju i nismo teroristi", rekla izjavila je Koroševa. Zapadne zemlje žele vjerovati u "nacionalni dijalog" unatoč sukobima na istoku Ukrajine i odsutnosti proruskih separatista na pregovorima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u utorak da "okrugli stolovi" moraju biti što širi i što sveobuhvatniji, ali da nasilju nema mjesta u toj zemlji. "Mislim da okrugli stolovi (...) pružaju dobru mogućnost" da se pokuša pronaći rješenje za eksplozivno stanje u Ukrajini kojoj prijeti komadanje, rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Berlinu.