c S
Dnevne novosti

Izmjene Zakona o hidrografskoj djelatnosti podijelile saborske klubove

16.05.2014 07:22 ZAGREB, 15. svibnja 2014.(Hina), Prijedlog izmjena Zakona o hidrografskoj djelatnosti podijelio je saborske klubove - vladajući i HDZ podržavaju liberalizaciju tržišta hidrografskih usluga, dok Hrvatski laburisti i HDSSB smatraju da se zakon u hitnom postupku mijenja samo zato da bi se pogodovalo tvrtkama koje već provode istraživanja u Jadranu.

Laburist Branko Vukšić upitao je na temelju čega je tvrtci Spectrum dopušteno istraživanje jadranskog podmorja i korištenje starih INA-inih istraživanja. "To je istraživanje obavijeno velom tajne i opravdano sumnjamo da se ovdje krije kriminal visok do Mount Everesta. Mačji kašalj su svi ostali kriminali koliko se ovdje radi o kriminalu, ali to je prepušteno u ruke nekolicine ljudi koji odlučuju o tome. Hrvatski parlament o tome ne dobiva informacije i gotovo da nema pravo raspravljati", ustvrdio je Vukšić. Laburisti ističu da se protive liberalizaciji i prepuštanju privatnicima bilo kojeg državnog posla.

Boro Grubišić (HDSSB) rekao je kako je Hrvatska u potpunosti zaboravila na zaštićeni ribolovno-ekološki pojas (ZERP). "Mi imamo vrlo kratko pamćenje. Do prije nekoliko godina stalno smo govorili o ZERP-u, a sad se odjednom spominje liberalizacija, firma Spectrum itd. O ZERP-u i zaštiti hrvatskog mora više nitko ni spomena", naglasio je Grubišić. Nepovjerljiv je i prema najavljenim investicijama na obali. "Nije mi jasno kako ni Francuzima ni Austro Ugarskoj ni staroj ni novoj Jugoslaviji nije palo na um da u dolini Neretve gradi termoelektranu na ugljen.

Nakon 200 godina hidrografije Vlada planira elektranu kao u Birminghamu1850. To je strašno", rekao je Grubišić. Smeta mu i što je za ravnatelja Hidrografskog instituta dovoljan diplomski studij i pet godina radnog iskustva. Budući da je riječ o znanstvenom institutu, Grubišić smatra da bi ga morala voditi osoba s doktoratom, a uvjeren je da se blagi kriteriji propisuju jer vladajući već znaju tko će voditi Institut.

"Možda je to zbunjujuće i smiješno vama kolega Grubišić ali je jako praktično. Vjerojatno ovaj čovjek ima takve uvjete", rekao je Ante Jerolimov (HDZ). Jerolimov je podržao liberalizaciju tržišta hidrografskih usluga, no smeta mu odredba po kojoj će fizičke ili pravne osobe koje upravljaju lukama najmanje jednom u pet godina Hidrografskom institutu morati dostavljati službenu hidrografsku izmjeru na cijelom lučkom području.

Upozorio je da takva izmjera košta između 150 i 200 tisuća kuna, a predlaže da se to razdoblje poveća na 10 godina i lučkim upravama omogući da po potrebi same skrate taj period. "Spustite na ravnatelje županijskih lučkih uprava da provjeravaju dubine u svojoj luci pa ako se ustanovi, onako laički na špag, da ima oscilacija, da naruče mjerenje", kazao je Jerolimov, koji je uvjeren da se radi o nepotrebnom trošku.