c S
Dnevne novosti

ICTY: obrana Ratka Mladića izvela prvog svjedoka

20.05.2014 07:04 ZAGREB, 19. svibnja 2014.(Hina), Obrana bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) počela je u ponedjeljak izvođenje dokaza obrane kojima pokušava osporiti optužnicu koja tereti Mladića za genocid počinjen tijekom rata u BiH.

Prvi svjedok Mladićeve obrane, bivši pomoćnik zapovjednika jednog od bataljuna Sarajevsko-romanijskog korpusa Mile Sladoje, osporavajući optužbe o Mladićevoj odgovornosti za višegodišnje napade i opsadu Sarajeva, tvrdio je kako je odgovornost za teško stanje u Sarajevu bila na Armiji BiH koja je napadala i provocirala srpske položaje te inscenirala napade kako bi okrivila srpsku stranu. Mladića optužnica tereti za genocid počinjen u Srebrenici te za stradanja Bošnjaka i Hrvata u BiH, koja su u 15 općina imala razmjere genocida.

Mladić je optužen i za teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom topničkih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Mladić (72), bivši zapovjednik Glavnog stožera VRS, optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene u BiH od 1992. do kraja 1995. Optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega uhićen je 26. ožujka 2011. i izručen ICTY-ju pet dana kasnije. Na prvom pojavljivanju pred sudom negirao je krivnju po svim točkama optužnice.