c S
Dnevne novosti

Vlada donira iznos PDV-a za humanitarne pozive; donacije poduzetnika priznate kao rashod

21.05.2014 07:22 ZAGREB, 20. svibnja 2014.(Hina), Prihod koji država ostvaruje s osnove PDV-a na humanitarne telefonske pozive kojima se prikuplja novac za poplavljena područja bit će doniran organizatoru akcije, a poduzetnicima će se kao rashod do visine 2 posto ostvarenih prihoda (primitaka) u prethodnoj godini priznati iznos doniranih sredstava, priopćila je Vlada.

U Vladinom priopćenju pojašnjava se porezni tretman doniranih sredstava za pomoć poplavljenim područjima, i to za donacije putem telefonskih poziva te donacije poduzetnika. U okviru akcije prikupljanja novčanih sredstava putem telefonskih poziva, Vlada će se, kao što je i najavljeno, odreći prihoda s osnove PDV-a.

"Budući da Zakonom o PDV-u nije predviđena mogućnost oslobođenja od plaćanja PDV-a, na naknadu ostvarenu putem humanitarnog telefona teleoperateri će na svoje usluge obračunati PDV.

Nakon provedene humanitarne akcije, kada bude poznat ukupan iznos PDV-a obračunatog i uplaćenog u proračun od teleoperatera, Vlada će donirati sredstva u tom iznosu organizatoru humanitarne akcije (npr. Crvenom križu)", stoji u priopćenju.

Poduzetnicima će se iznos doniranih sredstava, bilo u novcu bilo kroz isporuku dobara, priznati kao rashod (umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak i poreza na dobit) do visine 2 posto prihoda (primitaka) ostvarenih u prethodnoj godini. "Napominjemo da novčana sredstva koje poduzetnici doniraju ne podliježu obavezi obračuna PDV-a s obzirom da se ne očekuje nikakva protuusluga za donirana sredstva", napominje Vlada.