c S
Dnevne novosti

Antikorupcijsko vijeće razmotrilo mjere u gospodarstvu i turizmu

21.05.2014 07:16 ZAGREB, 20. svibnja 2014.(Hina), Nacionalno vijeće za provedbu strategije suzbijanja korupcije saslušalo je izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u resorima gospodarstva i turizma, no kako nije bilo kvoruma o tim se izvješćima nije glasovalo.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je da se 116 antikorupcijskih mjera u njegovu resoru provode kako je planirano. Rekao je da su lani zaprimljena ukupno 107 predmeta nadzora nad provedenim postupcima javne nabave, a u 43 predmeta utvrđene su nepravilnosti, što je rezultiralo s 24 optužna prijedloga.

"Te optužne prijedloge podnosi Ministarstvo gospodarstva, no uskoro ćemo inicirati suradnju s DORH-om kako bi se ta institucija uključila u praćenje takvih predmeta. Ministarstvo je podkapacitirano, naši djelatnici koji nisu izvrsni pravnici idu na ročišta za desetke predmeta. DORH ima adekvatniju službu koja tu kvalitetnije može zaštititi državni interes", kazao je Vrdoljak.

Članovi Nacionalnog vijeća nisu imali primjedbe na podnesena izvješća, no suglasili su se da će Ministarstvu pravosuđa poslati požurnicu kako bi dostavilo izvješće o provođenju mjera nakon lipnja 2012. Predsjednik Vijeća Vladimir Šeks (HDZ) kazao je kako im je na zahtjev da podnese izvješće iz Ministarstva pravosuđa odgovoreno da na tom planu nema ničeg novog.

"Ako je tako, molim da gospoda to pismeno pošalju", rekao je Šeks sa čim je suglasna i potpredsjednica Vijeća Vesna Fabijančić Križanić (SDP), koja je podsjetila da je Vijeće imalo primjedbe na posljednje izvješće tog ministarstva. "Bilo bi dobro da nas izvijeste što su učinili na tom planu", rekla je.