c S
Dnevne novosti

Sabor o prijedlogu Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi

21.05.2014 07:26 ZAGREB, 20. svibnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi, kojim bi se trebali osigurati uvjeti za uspostavu državne uprave bez papira.

Namjera je urediti područje elektroničke uprave te omogućiti svima, koji imaju propisano pravo, dostupnost podataka koje prikupljaju institucije u javnom sektoru.

Stoga se predlaže uspostava središnjeg državnog portala kao jedinstvenog virtualnog upravnog mjesta, određuje se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav obvezujući za sve institucije, te se propisuje komunikacija institucija javnog sektora s građanima putem korisničkog pretinca države.

Sve bi to trebalo stvoriti pravne pretpostavke za ostvarenje projekta 'e-Građani', izgradnju elemenata informacijskog društva u Hrvatskoj, te njezino uključivanje u izgradnju globalnog europskog informacijskog društva.

Uspostavom novog sustava građani koji traže usluge državne uprave ne bi više trebali za ostvarenje svojih zahtjeva prilagati isprave ili dokumente, te ulaziti u labirint birokratskih procedura, poručuju iz Vlade.