c S
Dnevne novosti

Izvanredna sjednica Vlade u Županji posvećena poplavama

22.05.2014 07:18 ZAGREB, 21. svibnja 2014.(Hina) Izvanredna sjednica Vlade u Županji u cijelosti će biti posvećena poplavama i posljedicama koje su one prouzoričile stanovništvu Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te će biti doneseno više odluka vezanih uz sanaciju šteta i pomoći stanovništvu poplavljenih krajeva.

Na sjednici, koja počinje u 15 sati, bit će podneseno izvješće o stanju na poplavljenim područjima i dosad poduzetim mjerama u borbi protiv poplava koje su ugrozile oko 30 tisuća građana. Sve mjere koje će Vlada usvojiti na izvanrednoj sjednici u Županji, koja je najbliže poplavama stradalim područjima, odnosit će se na mjere za otklanjanje posljedica poplave i izravne pomoći ljudima, izjavio je tim povodom premijer Zoran Milanović. Katastrofalna poplava pogodila je područja uz Savu u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, pri čemu su nakon probijanja savskog nasipa najteže stradala mjesta županjske Posavine.

Po dosadašnjim podacima, dvije osobe su izgubile život, stanovništvo poplavljenih sela je evakuirano, a djelomično su evakuirana i naselja koja su najugroženija ako popuste već razmočeni nasipi. Nasipe danonoćno brane stanovnici i volonteri iz cijele Hrvatske, a u borbi s poplavama i njihovim posljedicama u ovom trenutku izravno operativno djeluje 4000 ljudi braneći dionicu od 210 kilometara, među njima i Hrvatska vojska, HGSS, policija, Crveni križ. Hrvatska je pomoć ugroženima, temeljem zahtijeva BiH, uputila i na područje susjedne države.

Vlada je jučer, na prijedlog Državne uprave za zaštitu i spašavanje, proglasila katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije pogođeno poplavom, a premijer Milanović kazao je kako ta odluka znači Vladinu ocjenu da mora preuzeti sve u svoje ruke te da je to efektnije i zbog određenih propusta županijskih vlasti, stožera i nadređenih. To znači i da Vlada preuzima prije svega odgovornost za sve, rekao je i poručio da će država obnoviti uništeno nakon što se izađe na teren i sve procijeni te se donesu pravila i kriteriji koji će biti za sve isti.

Iz Vlade je prije tri dana najavljeno da će država u 100-postotnom iznosu (bez participacije lokalnih vlasti) financirati javne radove na sanaciji poplavljenih područja te će za to gradovima i općinama pogođenim poplavama biti omogućeno angažiranje nezaposlenih osoba. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), omogućit će financiranje tih radnika u punom iznosu te im osigurati minimalnu bruto plaću u iznosu od 3,5 tisuće kuna, plus trošak prijevoza. Predviđeno je zapošljavanje 945 osoba, a mogu se prijaviti isključivo nezaposlene osobe koji imaju prebivalište na područjima ugroženim poplavom.

Program javnih radova gradova i općina pogođenih poplavama odobravat će se po ubrzanoj proceduri. Također, Vlada će za pomoć poplavljenim područjima donirati prihod koji država ostvaruje s osnove PDV-a na humanitarne telefonske pozive kojima se prikuplja novac za stradale u poplavama, a poduzetnicima donatorima će se kao rashod do visine 2 posto ostvarenih prihoda (primitaka) u prethodnoj godini priznati iznos doniranih sredstava, a Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ljudima pogođenima poplavom pomoći će u postupku ozakonjenja bespravnih građevina.

U javnosti su se proteklih dana pojavile i razna nagađanja o razlozima puknuća nasipa, među njima i da je iz nasipa izvlačen šljunak za potrebe gradnje autoceste što je opovrgnuo investitor - Hrvatske autoceste, a iskazano je i nezadovoljstvo radom Hrvatskih voda koje su odgovorne za nasipe. Premijer Milanović kazao je da će se o razlozima puknuća "ozbiljno razgovarati", najavljujući da će tražiti i mišljenje međunarodnih stručnjaka.