c S
Dnevne novosti

Gašparović: Hrvatsku podijeliti na četiri statističke regije

22.05.2014 07:12 ZAGREB, 21. svibnja 2014.(Hina), Predsjednik Pokreta za modernu Hrvatsku i nositelj njegove izborne liste za Europski parlament Damir Gašparović zauzeo se za podjelu Hrvatske na četiri statističke regije, jer bi tada, istaknuo je, Slavonija i druge regije mogle bolje iskoristiti sredstva iz europskih fondova.

Vladin prijedlog o podjeli na dvije statističke regije, Kontinentalnu i Jadransku, Gašparović je na konferenciji za novinare ocijenio lošom, ističući kako se Slavoniji može pomoći samo "poštenom regionalizacijom zemlje". Upozorio je, naime, da se u Kontinentalnoj regiji nalazi i Zagreb, koji ima 102 posto prosjeka BDP-a u EU, dok je Slavonija na 34 posto. "Izvjesno je da će oni koji su bogatiji lakše povući sredstva iz europskih fondova i da će Slavonija loše proći", istaknuo je Gašparović.

Upozorio je da je danas od slavonskih županija najniža stopa nezaposlenosti (26 posto) u Požeško-slavonskoj županiji, dok je u drugim slavonskim županijama viša od 30 posto. Ako se ti loši podatci žele promjeniti, potrebno je zemlju drugačije regionalizirati, poručio je.

Pozivajući se na studiju ekonomista Željka Lovrinčevića o regionalizaciji Hrvatske, koja je rađena za Vladu prije nekoliko godina, rekao je da se treba poslušati jedan od Lovrinčevićevih prijedloga po kojemu bi zemlja bila podijeljena na četiri regije koje bi obuhvaćale Slavoniju i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, središnju Hrvatsku, Primorje i Istru te Dalmaciju.

Gašparović je istaknuo kako je ponosan na Slavonce u ovim teškim trenucima uslijed katastrofalnih poplava, ocijenivši kako je poplava barem izbrisala "sve umjetne podjele na ustaše i partizane" kojima su političke elite, kazao je, pokušavale podijeliti narod jer ne znaju rješavati probleme. "Imamo puno bolji narod nego što imamo političare. Vjerujemo da je to samo početak promjena u Hrvatskoj", naglasio je.