c S
Dnevne novosti

Miljenić: Zakon o izvlaštenju zadovoljit će i investitore i građane

23.05.2014 07:20 ZAGREB, 22. svibnja 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako je cilj Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade o kojima raspravlja Hrvatski sabor optimalno zadovoljenje investitora s jedne strane te građana kojima se izvlašćuju nekretnine s druge strane.

Iz redova oporbe sumnjaju kako će predloženi zakon ubrzati postupak izvlaštenja. "Dosada smo imali apsurd da su se izvlastile nekretnine koje nitko nije ni vidio, no sada uvodimo obvezan očevid", rekao je ministar Miljanić predstavljajući zakon koji je u Saboru u drugom čitanju. Uvodi se i registar izvlaštenih nekretnina pri Ministarstvu pravosuđa, a bit će utvrđena i jedinstvena metodologija za utvrđivanje tržišne vrijednosti nekretnina. "Vrijednost nekretnina izražava se temeljem mišljenja procjenitelja ili vještaka i tu imamo problem", uvjeren je Laburist Dragutin Lesar koji podsjeća kako smo imali primjere gdje su procjenitelji davali velike iznose u svojim procjenama - od slučaja 'Planinska' do 'Spačve'. "Pitam se kakva će metodologija biti donesena u resornom ministarstvu kako bi se manevarski prostor za korupciju smanjio", pitao se Lesar.

“Zakon predviđa da svaka stranka snosi svoje troškove postupka, osim vještačenja i procjene koji su najveći i osim troškova koji su nerazumni, znači koji su uzrokovani ili krivnjom ili obiješću", izvijestio je ministar Miljenić dodajući kako se stvorila industrija troškova gdje se zapravo u postupke ide samo zbog troška. "Ovakvu odredbu da vlasnik nekretnine snosi troškove postupka izvlaštenja nismo imali od '47. godine. Čemu to? Ako investitor financira državno tijelo koje vodi izvlaštenje jednim dijelom, u čemu je problem da financira i troškove postupka izvlaštenja. Ja uopće ne vidim u čemu je tu problem osim da jednostavno ne radite jednu vrstu pritiska ispod stola da vlasnik što brže pristane na cijenu", kaže DC-ova Vesna Škare Ožbolt.

Predloženi zakon, mišljenja je, mogao se zvati i Zakon o pravima investitora u postupku izvlaštenja. "Slažem se da vlasnik zemljišta čije se zemljište izvlašćuje ne bi trebao sudjelovati u materijalnim troškovima.Što ako je vlasnik u Australiji i treba doći na očevid, pa je taj trošak puta možda i veći nego što je površina i vrijednost nekretnine koja se izvlašćuje", suglasio se HDZ-ov Branko Bačić. Oporba je imala i zamjerke na sporost postupka izvlaštenja. DC-ova Škare Ožbolt založila se za ubrzavanje rada službi koje rade po nečijem zahtjevu."Nema potrebe da se za projekte i građevine koje su od državnog značaja još jedanput vlada očituje kako su oni doista od državnog značaja i da je to tako regulirano korisnik izvlaštenja mogao bi reći da su mu doista skratili postupak", uvjeren je Bačić.

“Zamjerate zakonu da sve ide sporo! Mi nekome oduzimamo vlasništvo i ako mislite da to treba urediti tako da netko donese dekret 'Uzima se to, to i to' to će biti brzo, no to će biti priča neustavna", odgovara Miljenić. "Zakon je pravedan i ubrzat će investicijske procese a bivši vlasnici će dobiti naknadu u pravom iznosu i u određenom roku", uvjerena je SDP-ovka. Naknada za izvlaštenje najproblematičnija je kategorija predloženog zakona, tvrdi HDZ-ov Goran Marić koji ističe da kada kroz poljoprivredno zemljište prođe cesta, oni kojima nije bilo izvlaštenje cijena je pedeset puta veća što je, kaže, nepravedno. "Imali smo svakakvih loših iskustava, torbari su se bogatili, nisu bili s ceste i iz krim-miljea već iz redova onih koji imali mogućnost odlučivanja i unaprijed znali sudbinu ogromnih parcela zemljišta te se na temelju toga bogatili. Stoga je i razumljiv strah građana", ustvrdio je laburist Lesar.