c S
Dnevne novosti

Deklaraciju protiv korupcije potpisalo 13 stranaka i jedna nezavisna lista

26.05.2014 07:20 ZAGREB, 23. svibnja 2014.(Hina), Uoči europskih izbora, 13 stranaka i jedna nezavisna lista potpisali su Deklaraciju protiv korupcije u Hrvatskoj, koja buduće zastupnike u Europskom parlamentu obvezuje na promicanje transparentnosti u zakonodavnom procesu, upravljanju institucijama i potrošnji javnog novca, te učinkovitu zaštitu "zviždača".

Iz Transparency Internationala Hrvatske (TIH) priopćili su kako su poziv na potpisivanje Deklaracije, koja je diljem Europe do sada prikupila petstotinjak potpisa, poslali na 48 adresa u Hrvatskoj, a Deklaraciju je do sada potpisalo 13 stranaka i jedna nezavisna lista. To su Akcija mladih, Akcija za bolju Hrvatsku, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Hrvatska stranka prava, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska stranka umirovljenika, Hrvatski laburisti – stranka rada, Nacionalni forum, Istarski demokratski sabor, Nezavisna lista Ante Đapića, Pokret za modernu Hrvatsku, Stranka hrvatskog zajedništva i Zeleni Hrvatske.

Deklaraciju su pored stranaka mogli potpisati i političari osobno. U Hrvatskoj je to učinilo njih četvero: HSS-ovka Marijana Petir, laburisti Nensi Tireli i Davorka Pšenica te IDS-ovac Ivan Jakovčić. U TIH-u napominju kako potpisnici Deklaracije protiv korupcije potvrđuju svoju predanost borbi protiv korupcije i promicanju transparentnosti, odgovornosti i integriteta u institucijama Europske unije, njezinim politikama i zakonodavstvu.

Deklaracijom se potpisnici obvezuju na to da će, ako ga osvoje, u europarlamentarnom mandatu od 2014. do 2019. godine učiniti sve što mogu kako bi zakonodavni proces i upravljanje europskim institucijama postali globalnim modelom transparentnosti, odgovornosti i integriteta. Obvezuju se i promicati transparentnost u potrošnji javnih sredstava te učinkovito štititi prijavitelje nepravilnosti, tzv. zviždače.

Zastupnici novog saziva Europskog parlamenta Deklaraciju će moći potpisati i nakon izbora. TIH podsjeća da je Antikorupcijsko izvješće EU, objavljeno u ožujku, pokazalo da je korupcija najtvrdokorniji problem u zemljama članicama te da je neophodno njezino iskorjenjivanje.