c S
Dnevne novosti

Sabor: podržan prijedlog racionalizacije mreže državnih odvjetništava

26.05.2014 07:24 ZAGREB, 23. svibnja 2014.(Hina), Većina saborskih klubova podržala je danas prijedlog racionalizacije mreže državnih odvjetništava, a sama se rasprava dobrim dijelom vodila oko toga jesu li DORH i policija kvalitetnije radili u vrijeme bivše ili sadašnje vlasti.

SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović tako je kazala da je za bivše, HDZ-ove vlasti "bilo naznaka intencije policijske države". "Sjećamo se da je policija kod izmjena i odbačaja kaznenih prijava pošto-poto željela imati svog čovjeka, čak i kontrolirati Državno odvjetništvo je li s pravom odbacilo kaznenu prijavu. To su bile neke naznake intencije policijske države, čemu se u svakom trenutku moramo žestoko suprotstaviti", poručila je. Ustvrdila je da je sadašnja vlast uredila odnos između DORH-a i policije te da "to očito u sustavu prošle vlasti nije išlo".

HDZ-ov Josip Đakić uzvratio je da je HDZ-ova vlada zatvorila pregovaračko poglavlje koje se odnosi na pravosuđe te da su "pola ministara i bivši predsjednik Vlade danas u zatvoru". "Ali, mi smo jasno vidjeli danas da svoj posao nisu napravila državna odvjetništva ni u Sisku, ni u Rijeci pa ni u Zagrebu godinu dana protiv bivšeg predsjednika Mesića, iako državni odvjetnik iz Finske jasno govori što su priznali okrivljenici u postupku", istaknuo je Đakić. SDP-ovoj zastupnici je poručio: "Ne znam u kojem je vremenu ona to živjela".

HDSSB-ov Boro Grubišić nužnim je ocijenio onemogućiti utjecaj "lokalnih šerifa" na rad državnih odvjetništava. "Gospodin Dinko Cvitan je upotrijebio izraz 'lokalni šerifi'. mi to ovdje čak ni ne smijemo reći, jer se neki među nama odmah naljute", kazao je Grubišić.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić poručio je, pak, da će se smanjivanjem broja općinskih državnih odvjetništava s 33 na 21 poslovi odvjetništava skoncentrirati u većim sredinama. "Kvalitetnije se može postupati kada postoji jedan odmak od lokalne sredine", rekao je Miljenić.

Sabor je i ovotjedno zasjedanje završio bez uobičajenog glasovanja, pa će se o racionalizaciji u pravosuđu i drugim raspravljenim točkama glasovati naknadno. Sjednica se nastavlja u srijedu.