c S
Dnevne novosti

Odobreni partnerski sporazumi s Poljskom, Grčkom i Njemačkom

26.05.2014 07:18 BRUXELLES, 23. svibnja 2014.Hina, Europska komisija odobrila je u petak partnerske sporazume s Grčkom, Poljskom i Njemačkom, ključne dokumente koji su nužni za povlačenje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Potpisivanje partnerskih sporazuma preduvjet je za korištenje europskih sredstava u razdoblju 2014.-2020. Danska je bila prva zemlja članica kojoj je odobren partnerski sporazum.

Povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn izjavio je na konferenciji za novinare kako očekuje da partnerski sporazumi za sve zemlje članice budu odobreni do kraja mandata ove Komisije, to jest do 31. listopada ove godine. Hrvatska je nacrt svog partnerskog sporazuma predala 22. travnja, a očekuje se da bi ga Komisija mogla odobriti na jesen.

Partnerski sporazum je okvirni dokument koji pripremaju nacionalne vlasti i u kojem se utvrđuju glavna područja koja namjeravaju financirati iz Kohezijskog i strukturnih fondova Europske unije, a na temelju toga izrađuju se operativni programi. Tek nakon što se potpiše Partnerski sporazum i odobre operativni programi, mogu se povlačiti sredstva iz europskih fondova.