c S
Dnevne novosti

Prvi rezultati: EPP 212 mjesta, socijalisti 185

26.05.2014 07:22 BRUXELLES, 26. svibnja 2014.Hina, Europska pučka stranka, prema prvim privremenim rezultatima izbora za Europski parlament objavljenim u nedjelju navečer, nalazi se u vodstvu s 212 zastupnika, a slijede europski socijalisti sa 185 mandata.

EPP je povećao svoju prednost pred europskim socijalistima u odnosu na prve projekcije koje su objavljene oko sat vremena ranije i po kojima je EPP imao 211, a socijalisti 193 zastupnika.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i kandidat europskih socijalista za predsjednika Komisije izrazio je sumnju u ove brojke, rekavši da treba sačekati konačne rezultate. "Ovo su projekcije, nisu konačni rezultati i mislim da nisu točni, ima i drugih kalkulacija", rekao je Schulz na konferenciji za novinare u Europskom parlamentu.

On je naglasio kako očekuje da će kandidat EPP-a Jean-Claude Juncker tražiti mjesto predsjednika, ali da će i on to učiniti. "Moja je politička skupina spremna razgovarati na temelju programa", rekao je Schulz.

Guy Verhofstadt, kandidat europskih liberala je rekao da njegova skupina neće sudjelovati u novoj parlamentarnoj većini ako se nastavi dosadašnja politika Europske komisije. "Želimo novu politiku, provedbu strukturnih reformi koje će dovesti do rasta, bez novog gomilanja dugova", rekao je Verhofstadt, dodajući da pučani i socijalisti neće moći imati stabilnu većinu jer će ih u novom sazivu biti manje od 400.

Verhofstadt je istaknuo da kandidat one skupine koja je dobila najviše glasova treba prvi pokušati okupiti većinu, a ako ne uspije, onda je red na drugom kandidatu i tako redom. Prvi privremeni rezultati daju liberalima 71 zastupničko mjesto i oni su treća snaga u EP-u.