c S
Dnevne novosti

Zagreb: počela kampanja odvojenog prikupljanja otpada

27.05.2014 07:12 ZAGREB, 26. svibnja 2014.(Hina), Grad Zagreb započeo je kampanju "Stavi pravu stvar na pravo mjesto", koja će trajati do 18. lipnja, usmjerenu na edukaciju i informiranje građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kampanja je dio napora Zagreba da postane predvodnik u odvojenom prikupljanju otpada u Hrvatskoj, rekao je Bandić i pozvao Zagrepčane da odvajaju otpad jer će im tada i računi biti manji. "Prvi u Hrvatskoj krećemo s trajnom kampanjom o važnosti odvajanja otpada. Svojim primjerom želimo pokazati koliko su važni edukacija i informiranje građana. Što građani budu više znali, više će odvajati otpad, a na nama je da im osiguramo svu potrebnu infrastrukturu", istaknuo je Bandić.

Građani će početkom lipnja na kućnu adresu dobiti letak s osnovnim informacijama o važnosti odvojenog prikupljanja otpada i načinu gospodarenja otpadom u EU. Informacije i savjete također mogu dobiti na internetskoj stranici www.stavipravustvar.hr. Bandić je upozorio da do kraja 2018. godine u Centru za gospodarenje otpadom na Resničkom rukavcu treba napraviti energanu za termičku obradu otpada, a što se više prikupi odvojenog otpada manje će ga biti za energanu, što znači nižu cijenu energane i niže račune za građane.

"Preduvjet za cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu, koji će biti efikasan, djelotvoran, racionalan, ekonomičan i koristan, jest odvojeno prikupljanje otpada", istaknuo je Bandić. Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić istaknuo je da će građani do kraja godine moći donositi i odvajati otpad u još šest reciklažnih dvorišta, uz postojećih devet.

Bez širenja infrastrukture neće se moći potaknuti građane na značajnije odvajanje otpada, kaže Ljubičić, zbog čega u Holdingu intenzivno rade na tome. Najavio je da će Čistoća osigurati kante za odvojeno prikupljanje otpada ispred svih zgrada i privatnih kuća, a kante u kuhinjama građani si moraju osigurati sami.