c S
Dnevne novosti

Pregovori o ZOR-u: Ministarstvo rada će se očitovati na primjedbe poslodavaca i sindikata

28.05.2014 07:22 ZAGREB, 27. svibnja 2014.(Hina), Na pregovorima o izmjenama Zakona o radu (ZOR) dogovoreno je da će se Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, na temelju zakonskog teksta iz prvog čitanja u Hrvatskom saboru, očitovati o primjedbama poslodavaca i sindikata, te im dostaviti svoja stajališta u pisanom obliku.

"Nakon toga bismo se ponovno trebali naći da ponovno otvorimo razgovore o otvorenim pitanjima", izjavio je nakon trostranog sastanka u Ministarstvu rada predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Nije definirano kada će biti idući sastanak, određeno je da to bude čim prije moguće, odnosno kad Ministarstvo izradi konačnu verziju zakonskog prijedloga i kaže u obrazloženju što prihvaća, a što ne. Nakon toga će uslijediti završni krug pregovora o ZOR-u, pojasnio je Sever. Sindikalci očekuju da će se pregovori ubrzati nakon što su održani europarlamentarni izbori. Čini se da će se to dogoditi okvirno za tjedan do deset dana, smatra Sever.

Sigurno da i mi trebamo uzeti vrijeme u trenutku kad dobijemo konačan prijedlog, neovisno o tome što smo već o svemu razgovarali, kako bismo temeljito pogledali što je prihvaćeno od naših, odnosno poslodavačkih stavova. S dobrim dijelom poslodavačkih stavova se nismo složili, poslodavci s cijelim nizom naših stavova, a i sam ministar jednako tako, kazao je. "Po nama, na sindikalnoj strani ništa nije zatvoreno i sva su pitanja otvorena za pregovore, osim tamo gdje su prihvaćeni naši stavovi, a bojim se da će toga biti malo", rekao je Sever.

Na novinarski upit o tvrdnjama da će Vlada na kraju nametnuti svoja stajališta, Sever je odgovorio kako to ovisi o reakciji radnika. "Neprihvatljivim stajalištima se trebamo oduprijeti, i to ne mi koji smo pregovarali, nego radništvo u Hrvatskoj u cjelini", istaknuo je. "Nigdje ne stoji da trebamo postići konsenzus, pogotovo ako bi on značio smanjivanje radničkih prava, a na nama je da pripremimo odgovor i pozovemo radnike i školarce da se tome odupru", poručio je Sever.

U vezi zahtjeva predsjednika Novog sindikata Marija Ivekovića da se sazove Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) kako bi se stvorili uvjeti za proširenje Kolektivnog ugovora na cijelu djelatnost razminiranja, Sever je rekao kako je problem složeniji no što se čini. Ustvrdio je da su sindikati napustili GSV zbog nepostojanja socijalnog dijaloga, a ne samo ZOR-a. "Predložili smo rješavanje pitanja proširenja kolektivnog ugovora i za graditeljstvo i bili smo spremni doći na GSV da bi se to riješilo, ali ministar Mirando Mrsić ne vidi smisla da se na GSV malo dolazi, a malo ne, kad kome treba. Tražio je trajan povratak, na što sindikati nisu mogli pristati jer je to svojevrstan pritisak i ucjena", kazao je Sever.