c S
Dnevne novosti

BiH: Obnova nakon poplava i reforme trebaju se provoditi istodobno

28.05.2014 07:12 SARAJEVO, 27. svibnja 2014.Hina, Glavni ravnatelj Općeg ravnateljstva za proširenje Europske komisije Christian Danielsson ocijenio je u utorak u Sarajevu kako je otklanjanje posljedica poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu blisko povezano s potrebom za općim gospodarskim oporavkom u toj zemlji.

"Ključni gospodarski problemi moraju biti riješeni i za to postoji ista takva odlučnost kakva se pokazala u suočavanju s poplavama", kazao je Danielsson na konferenciji što ju je organizirala delegacija EU u BiH na temelju zaključaka Vijeća za vanjske poslove Unije iz travnja o novom pristupu BiH. Konferencija pod nazivom "Forum za napredak i zapošljavanje" okupila je predstavnike međunarodne zajednice i vlasti u BiH s ciljem utvrđivanja mjera koje će privući investicije, osmišljavanja novog pristupa gospodarskim problemima, poticanja otvaranja novih radnih mjesta i ostvarivanja bolje socijalne zaštite.

"Nadam se da će onaj tko pobijedi na izborima (u listopadu) raditi na rješavanju tih problema", kazao je Danielsson, dodajući kako EU ostaje u cijelosti spremna pomoći BiH u provedbi gospodarskih reformi jer je to u fokusu proširenja Unije. Najavio je kako će Unija od BiH zatražiti da iznese svoj prijedlog načina provedbe nužnih reformi, a EU ostaje spremna to poduprijeti financijski, sredstvima raspoloživim kroz IPA fondove.Komentirajući posljedice poplava u BiH, Danielsson je kazao kako se sada čeka procjena šteta koja treba biti poznata do 18. lipnja.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko kazao je kako je iznimno važno što se tijekom poplava u BiH pokazala solidarnost koja nije poznavala etničke i entitetske granice."To nam svima treba služiti kao primjer", kazao je Inzko, istaknuvši kako to nudi novu nadu za BiH. Nove podjele, kako je ocijenio, donijele bi samo novu bijedu pa priliku za istinsku i cjelovitu obnovu koja se nudi BiH ne bi smjela propustiti.

Guverner središnje banke BiH Kemal Kozarić ocijenio je kako su poplave dovele sve optimistične naznake na gospodarskom planu pa tako i očekivani rast bruto domaćeg proizvoda. "Učinci poplava se još zbrajaju, a štete će sigurno biti u milijardama", kazao je Kozarić, ustvrdivši kako će se sada još više pojačati problem izražene nezaposlenosti koja se u BiH procjenjuje na 27 posto. Podsjetio je kako je 75 posto izvoza iz BiH orijentirano prema EU pa će zbivanja u njoj bitno utjecati i na bosanskohercegovačko gospodarstvo.

"Ohrabruje me pristup Međunarodnog monetarnog fonda i dodatna pomoć koju su obećali", kazao je Kozarić, pojasnivši kako to znači da bi MMF mogao staviti na raspolaganje BiH oko 200 milijuna eura do kraja lipnja. To se odnosi na neisplaćene rate kredita odobrenog 2012. godine po stand-by aranžmanu te na 100 milijuna eura dodatnih kreditnih sredstava.

Po ocjeni ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i prosvjedi koji su potresli BiH u veljači baš kao i protekle poplave bitno su promijenile stanje u BiH "i to na bolje" jer stvari u toj zemlji, kako je kazao, više nikada neće biti kakve su bile. Lagumdžija očekuje do 17. lipnja procjenu šteta u BiH, što će biti osnova za sazivanje donatorske konferencije, vjerojatno u srpnju. "Reforme se mogu provoditi kroz obnovu a i obnova se može provoditi kroz reforme", zaključio je šef bosanskohercegovačke diplomacije.