c S
Dnevne novosti

Sud u Strasbourgu: smjena mađarskog suca politička odluka

28.05.2014 07:14 STRASBOURG, 27. svibnja 2014.(Hina/AFP), Predsjednik Vrhovnog mađarskog suda Andras Baka smijenjen je 2012. godine zato što je kritizirao vladu Viktora Orbana, a to je jasno kršenje slobode izražavanja, presudio je u utorak Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR).

Baka je smijenjen jer je kao predsjednik Vrhovnog suda "javno kritizirao pravosudnu politiku vlade", ocijenio je Sud u Strasbourgu. Oporba optužuje konzervativnu stranku Fidezs premijera Viktora Orbana da je nametnula novi ustav i zakone kojima je ojačala nadzor nad demokratskim institucijama od 2010., otkako ima veliku većinu u parlamentu čime je dovela u pitanje trodiobu vlasti, tvrdi Strasbourg.

Još nepravomoćna odluka ECHR-a potvrdila je te optužbe mađarske oporbe. Andras Baka bio je od 1991. do 2008., sudac ECHR-a, a 2009., mađarski parlament potvrdio ga je za predsjednika Vrhovnog suda. Po svojoj dužnosti Baka je imao zakonsku obvezu dati svoje mišljenje o svakom projektu koji zadire u pravosudna pitanja, upozorava ECHR.

Baka je tako 2011., javno kritizirao reformu Fidesza kojom je dob za umirovljenje sudaca smanjena sa 70 na 62 godine, što je nazvao čistkom sudaca. Baka je bio smijenjen 2012., tri i po godine prije normalnog isteka mandata, a zatim mu je onemogućen izbor u Kuriju, vrhovno tijelo mađarskog pravosudnog aparata, uz obrazloženje da nema pet godina iskustva na sudačkim poslovima u Mađarskoj jer mu se nisu priznale godine provedene u Strasbourgu.

Prerani prestanak dužnosti suca Bake nije posljedica restrukturiranja već njegovih kritičkih stajališta prema vladi koje je javno iznosio, ocijenio je Strasbourg i nazvao to napadom na slobodu izražavanja kako bi se obeshrabrili drugi suci da javno kritiziraju vladu. I Sud pravde Europske unije presudio je da je snižavanje dobi za umirovljenje mađarskih sudaca protivno europskome pravu.