c S
Dnevne novosti

Izbor mirovinskih fondova do 21. kolovoza

30.05.2014 07:14 ZAGREB, 29. svibnja 2014.(Hina), Do 21. kolovoza svi članovi obveznih mirovinskih fondova, odnosno 1,68 milijuna građana koji štede za mirovinu u drugom mirovinskom stupu, moći će se na šalterima Regosa ili Fine opredijeliti za neku od novih kategorija mirovinskih fondova, koji će se razlikovati po investicijskoj strategiji i ograničenjima ulaganja i članstva.

Izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima uvedene su tri kategorije - A, B i C fondovi, a svi koji se najkasnije do 21. kolovoza ne predbilježe za neki od njih, automatski će postati članovi B fonda. Taj bi fond trebao imati profil rizičnosti i očekivane prinose kao sadašnji mirovinski fondovi. Preuzeti rizik, a samim time i prinosi, najmanji će biti u fondu kategorije C, a najveći rizik, kao i dugoročni prinos, očekuje se u mirovinskom fondu kategorije A.

Prema Zakonu, osiguranik može postati članom mirovinskog fonda kategorije A ako mu je do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu ostalo 10 ili više godina, a fonda kategorije B ako mu je do stjecanja uvjeta za mirovinu ostalo pet ili više godina. U najmanje rizičnom fondu C bit će pak osiguranici kojima je preostalo do pet godina do starosne mirovine. Istodobno, Regos će za sve članove mirovinskih fondova osigurati prijenos računa u kategoriju fonda C ako je do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu ostalo manje od pet godina.

Isto će se dogoditi i sa članovima fonda A, koji će na dan kada ispune uvjete za starosnu mirovinu biti prebačeni u fond B. Član mirovinskog fonda može promijeniti kategoriju fonda jednom u tri godine, i to u godini kada član fonda napuni godine života koje su dijeljive sa tri u kalendarskom mjesecu u kojemu je rođen.